Nules-pèdia

Hemeroteca huitcentista de Nules (II): 1851-1900
L’hemeroteca completa de mencions a Nules en la segona meitat del segle XIX (1851-1900), construïda a partir de la Biblioteca Virtual de Prensa Histórica. El que trobem en estos titulars és un segle que alterna les guerres i la inestabilitat política i social, però que també modernitza les seues infraestructures i avança en el seu progrés.

"Corresponsals estrangers de guerra. La visió de la destrucció de Nules", Juan Tejedo
En paraules de l'autor, Juan Tejedo, este treball no analitza "els fets esdevinguts a Nules, als mesos de juny i juliol de 1938 a la Guerra Civil, sinó la visió o les cròniques dels corresponsals de guerra (anglesos, francesos i italians) sobre els bombardejos i la destrucció de la localitat."

'España al terminar el siglo XIX. Apuntes de viaje': Nules 1897
Impressions i fotografies de l’escriptor i periodista Sinieso Delgado sobre Nules en 1897, publicades al volum España al terminar el siglo XIX. Apuntes de viaje. A més dels paràgrafs que dedica al Nules finisecular, l’autor era un excel·lent fotògraf i ens deixa deu fotos precioses que mostren carrers i personatges d’aquell moment; una contribució al patrimoni gràfic de Nules que ens pareix molt valuosa.

Hemeroteca de Mascarell (s. XIX i s. XX)
Reunim les aparicions de textos i notícies sobre Mascarell en la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica del Ministeri de Cultura.

Mascarell: Cròniques de premsa de 1912, 1925 i 1930
Publiquem quatre cròniques sobre Mascarell publicades en diferents diaris i revistes els anys 1912, 1925 i 1930. Quatre finestres al Mascarell de l'època.

Hemeroteca huitcentista de Nules (I): 1811-1850
Recollim l’hemeroteca completa de mencions a Nules en la primera meitat del segle XIX, construïda a partir de la Biblioteca Virtual de Prensa Histórica. La primera notícia de Nules és de la Guerra d’Independència, en 1811. El que trobem en estos titulars és un segle que alterna les guerres i la inestabilitat política i social.

Museu de medallística Enrique Giner
Aprofitant el 25é aniversari de la inauguració del Museu de medallística ‘Enrique Giner’ (10 de juny 1995-2020), publiquem en esta pàgina un recull de textos i entrevistes en vídeo sobre el Museu i els seus artistes.

'Guía oficial para Castellón y su provincia y Almanaque para 1890'
La 'Guía oficial para Castellón y su provincia y Almanaque para 1890' inclou informació molt interessant sobre el Nules d’aquells anys i el seu context econòmic i geogràfic en plena Restauració Borbònica.

Fusters i portes de Nules
Un projecte de Julià Clausín que inicia el reconeixement dels fusters ebenistes de Nules i que converteix els nostres carrers en una exposició viva d'artesania de la millor qualitat. Un treball singular que esdevé homenatge a aquells artesans virtuosos.

L’Estany de Nules: història, descripció i catàleg de flora i fauna
L’Estany és la llacuna litoral de Nules, declarada Paratge Natural des de 2004, que forma part del catàleg de Zones Humides des de 2002. Esta publicació s’ocupa de la seua importància històrica per al poble, de la seua descripció com a ecosistema i de proveir-nos d’un catàleg fotogràfic de flora i fauna.

Nules amurallat (segles XIII, XVII i XIX)
A partir de tres textos de Vicent Felip Sempere hem fet una reconstrucció amb Google Maps que ens permet fer-nos una idea de com estaven situats els comerços, els carrers o els pous en diferents moments de la història del poble.

Còlera morbo a Nules en 1885
Les històries i les terribles xifres de l’epidèmia del còlera morbo de 1885, que a Nules s’acarnissaren especialment: més de 400 contagis, dels que van faltar més de 250 persones.

Vicent Felip Sempere (1981): «La vila de Nules i la pesta de l'any 1647»
«La vila de Nules i la pesta de l'any 1647» és un text del nostre Cronista, Vicent Felip Sempere, publicat originalment en 1981, que descriu les actuacions que es prenien a Nules per evitar les epidèmies de pesta al segle XVII. El text, interessantíssim i rigorós, adquireix actualitat en el context d’una pandèmia inaudita per a totes i tots, i ens mostra que fa prop de 500 anys, com ara mateix, la millor prevenció era l’aïllament.

Fotos de la mar de Nules (III). Colecció Vicente Lucas i Rosarito Peris
Tercera part de la col·lecció de fotografies de la mar de Nules reunida per la comissió tècnica Platges de Nules. Este bloc inclou un grup d'instantànies de la col·lecció familiar de Vicente Lucas Cases i Rosario Peris Capella.

Fotos de la mar de Nules (II). Anys 50 i 60
Segona part de la col·lecció de fotografies de la mar de Nules reunida per la comissió tècnica Platges de Nules. Este bloc inclou fotos i postals dels anys 50 i 60. Els comentaris a les imatges s’han confeccionat de nou amb la participació dels Tallers de Memòria del CEAM.

Noulas [números 1 a 179: 1969 a 1984]
Ampliem la col·lecció digital de Noulas, 'Boletín Mensual de Información Municipal', fins al número 179 (1969-1984). Una col·lecció valuosa que continuarem ampliant gràcies al material que conserva la Biblioteca Municipal i que dóna molta informació sobre el poble.

Fotos de la mar de Nules (I). Primera meitat del segle XX
Publiquem la primera part d’una col·lecció de fotografies de la mar de Nules reunida per la comissió tècnica Platges de Nules. Este primer bloc inclou fotos i documents anteriors a 1936 i fotos dels difícils anys 40. Els comentaris a les imatges s’han confeccionat amb la participació, una vegada més, dels Tallers de Memòria del CEAM.

Rodacarrers extramurs de l'A.C. La Corretjola
Primer 'rodacarrers' organitzat per l'A.C. La Corretjola per la zona d'extramurs com a part de les Festes Alternatives d'agost de 2019: carrer de la Mare de Déu del Carme, carrer Sant Agustí, carrer Calderón de la Barca i carrer Sant Carles.

Programes de festes
Carlos Gómez Mechó ha digitalitzat alguns dels últims programes de les festes de la vila i de la Soledat, ara aprofitem per a compartir este material en una publicació en la que podeu consultar les activitats, però també veure les fotos antigues que les acompanyen des dels anys 80 i que ens parlen de la vida del poble

Frases fetes al nord de la llengua. Diccionari de les comarques de Castelló
Marisol González Felip publicà en 2000 un llibre intitulat 'Frases fetes al nord de la llengua. Diccionari de les comarques de Castelló', un recull de més de 1000 frases fetes, populars encara a la comarca de la Plana Baixa i més enllà. Un luxe fet amb molt de rigor que comunica molt més que informacions lingüístiques.

Fotografies de la destrucció del poble de Nules, de la col·lecció de la Biblioteca Nacional
La Biblioteca Nacional (BNE) conserva dos col·leccions de fotografies del poble de Nules destruït pel pas del front entre 1938 i 1939. Es tracta de la col·lecció de Diego Quiroga y Losada, Marqués de Santa María del Villar [et al.], amb 37 fotografies, i de la col·lecció de l’agència Foto España, amb huit instantànies.

Col·lecció de fotos de Ramón Capella Herrero
Ramón Capella Herrero (1924) ens ha deixat accedir a una fabulosa col·lecció fotogràfica que posa en imatges més d'un segle d'història familiar, organitzada cronològicament i temàticament. Amb la seua ajuda les oferim com un relat individual però també col·lectiu, amb el poble com a context necessari.

Exposició 'Nules, 1938: un poble a foc i plom'
Sumem al nostre arxiu el material de l'exposició que es va presentar a les Jornades 'Nules, 1938: un poble a foc i plom' (23 a 25 de novembre de 2018), que oferia molta informació històrica i gràfica sobre el pas del front de la guerra civil pel nostre poble.

Felipe Sales Herrero, pintor
Recuperem la figura i l'obra del pintor Felipe Sales Herrero (1891-1978), que es recorda a Nules com a pintor però també com a professor de dibuix i pintura de molts aficionats. Reconstruïm la seua trajectòria vital i iniciem un espai de recuperació de la seua obra i la seua memòria.

Ibers i romans al camp de Nules (Mascarell, Moncofa, Nules i la Vilavella)
Hem digitalitzat el llibret de Vicent Felip Sempere i Joan A. Vicent Cavaller (1991): 'Ibers i romans al Camp de Nules (Mascarell, Moncofa, Nules i la Vilavella), que va posar les bases per a una interpretació correcta de la presència d’ibers i romans en el nostre territori.

Comentaris a les fotos sobre Tradicions i festes arreplegades per Tomàs Miralles
"Festes i tradicions", quarta part de "Nules 1889-1965. Col·lecció fotogràfica de Tomás Miralles Villalba" amb comentaris extrets dels quatre “Tallers de documentació d’imatges” que vam realitzar amb els Tallers de memòria que s’imparteixen al CEAM. L’objectiu era documentar amb els testimonis directes les fotos arreplegades per Tomàs Miralles, sobre les que hi havia poca informació.

Visita al patrimoni militar de la guerra civil
El diumenge 25 de novembre de 2018 vam gravar en vídeo la visita al patrimoni militar republicà i franquista de la Guerra Civil en el terme Nules, seguint la xerrada erudita de Carlos Mallench.

Comentaris a les fotos d'Oficis arreplegades per Tomàs Miralles
En novembre de 2018 vam realitzar quatre “Tallers de documentació d’imatges” amb quatre grups dels Tallers de memòria que s’imparteixen al CEAM. L’objectiu era documentar amb gent major les fotos arreplegades durant anys per Tomàs Miralles, de la que hi havia poca informació.

Sobre la devoció i les festes de la Mare de Déu de la Soledat
Oferim tota la informació disponible sobre la devoció i les festes a la Mare de Déu de la Soledat, començant per una entrevista al grup de Capelleres i seguint per textos que recullen les creences populars sobre la Soledat i per la recerca erudita del Cronista de la Vila, Vicent Felip Sempere.

"Origen de la devoció a la Mare de Déu a Nules"
"Origen de la devoció a la Mare de Déu a Nules” parla de la importància que la Mare de Déu ha tingut des de la fundació de Nules (la primera església va estar dedicada a ella, des del segle XIV), de l’origen de la festa i la imatge de la Soledat, incloent una revisió de la llegenda de l’autoria de Gaspar Becerra, la construcció de la Capella de la Soledat en el segle XVIII i les raons de l’establiment de la festa en el mes d’octubre; de com va ser que la Mare de Déu esdevinguera Patrona del poble en 1898; de la recuperació de la Capella i el rellançament de la festa gràcies a Mn. Trinitari Mariner i després a Mn. Antoni Bartomeu; i finalment de les peripècies ocorregudes en la II República i en la Guerra respecte de la Capella i de la pròpia imatge, que va estar amagada durant tota la contesa.

Nules 1889-1965. Col·lecció fotogràfica. Tomás Miralles Villalba. Segona part
Publiquem "Persones", segona part de "Nules 1889-1965. Col·lecció fotogràfica de Tomás Miralles Villalba", amb un text que aprofundeix en el treball que va fer Tomás i en la història darrere d'esta compilació de memòria gràfica del poble.

Nules 1889-1965. Col·lecció fotogràfica. Tomás Miralles Villalba. Primera part
Primera part de la publicació "Nules 1889-1965. Colección fotográfica, de Tomás Miralles Villalba", un document molt interessant per a la història gràfica del poble. Esta primera part té una introducció i el primer capítol "Població", que mostra l'aspecte físic del poble, les seues cases i carrers.

La festa de les «enramaes»
"La festa de les enramaes de la Mare de Déu" és una tradició del poble de Nules celebrada fins als anys 60 i de què van haver dos edicions en 2007 i 2008. En ella es creaven vistoses peanyes amb arranjaments florals i figures al·legòriques a la Verge, i es treien en processó pels carrers del poble els diumenges de maig. Reproduïm textos però també una col·lecció fotogràfica asombrosa.

Aproximació a la Fundació del Sindicat Agrícola de Sant Josep de Nules
"Aproximació a la Fundació del Sindicat Agrícola de Sant Josep de Nules" és un text de Vicent Felip Sempere que conta els orígens del Sindicat que donaria lloc a la Caixa Rural i a la Cooperativa Agrícola, en un context històric extremat i convuls, amb documents i fotografies sorprenents.

Transformació de la costa des del Port de Borriana fins a la Mar de Nules 1945-1986
Selecció de fotografies aèries animades que mostren els grans canvis que experimentats per la costa des del Port de Borriana fins a la Mar de Nules (1945-1986)

Fotografies aèries de Nules (poble i platja): 1945-2015
Una mostra de fotos aèries de Nules i de la seua platja que recullen la seua evolució des de 1945 fins a 2015.

Col·lecció de fotos de Flora Escrig Meroño
Flora Escrig Meroño era neboda de Rafael Escrig, el recordat fotògraf, pare de l’actual Rafael Escrig (es parla d’ella amb molt d’afecte a l’entrevista a Martín Pérez, “Foto Pérez”), d’ahí que tinga una gran col·leció de fotografia familiar d’altíssima qualitat

Museu Etnològic Col·laboratiu (M.E.C.)
Construïm el Museu Etnològic Col·laboratiu (M.E.C.) amb les aportacions de l’alumnat de les escoles i l’institut, que treballen amb la idea de “l’objecte en desús”. La seua col·laboració inclou explicacions senzilles, fotos, vídeos o àudios. El resultat és dinàmic, viu i graciós.