Resum / Transcripció:

María Ángeles Gaya és la Directora del Centre Especialitzat d’Atenció al Major (CEAM), que pertany a la Conselleria d’Igualtat. El centre es va inaugurar el desembre de 1984 i en març del 85 va passar a mans de la Generalitat Valenciana. Fins aleshores era “Hogar del pensionista”, i l’IMSERSO tenia poques activitats (viatges, ball…). L’any 1997 va passar a ser CEAM i es va multiplicar el seu contingut. L’objectiu del centre és proporcionar qualitat de vida als seus associats prevenint anomalies per poca activitat. Incideixen en la prevenció física, psíquica i social.

Per a ser socis els requisits són tindre els 60 anys complits i fer-se un sezill carnet gratuït (amb dos fotos, DNI i CIP).

El centre es regeix amb un Consell d’Usuaris que sorprèn per la intel·ligència del seu funcionament: durant els primers anys, quan es regien pels estatuts de l’IMSERSO, la forma d’elecció de la Junta de Govern depenia de persones que es presentaven al càrrec i qui votaven el conjunt dels socis. Des del 97 els membres del Consell d’Usuaris no són voluntaris, són els usuaris de les distintes activitats els que voten a les persones que consideren més adequades per al càrrec. Paradoxalment, l’estructura es democratitza i resulta més participativa, i les elegides o elegits són les persones que pareixen més preparades. Estes persones són mediadores entre les activitats i els centres, i asseguren el bon funcionament de tots els serveis. Moltes de les persones en el Consell d’Usuaris no havien tingut una vida social rellevant fins ara. Si al principi en Junta de Govern només hi havia homes i una sola dona, ara hi ha més dones que homes.

El centre és comarcal, tot i que la major part dels usuaris són, lògicament, de Nules. Hi assisteix gent de la Vilavella, Artana, Eslida, Xilxes, la Llosa, Moncofa, Almenara i la Vall d’Uixó. Hi ha 4.500 socis i està obert tots els dies de l’any menys Nadal i Cap d’Any. Té un servei de menjador diari de qualitat que dóna un servei econòmic a moltíssimes persones. De dilluns a diumenge passen pel CEAM entre 1200 i 1300 persones. Hi treballen unes 25 persones desenvolupant distintes activitats, però treballadors fixes només n’hi ha dos, que s’han de fer càrrec de tota la coordinació d’activitats i d’espai.

El canvi des dels anys 80 és gran i afecta el mateix concepte de “persona major”. De la persona velleta que prenia el sol i restava inactiu la major part del temps, als nombrosos serveis que ofereix el Centre. És el concepte d’envelliment actiu, amb qualitat de vida, gaudint del que fan i evitant el sedentarisme. Es treballa sobre un concepte de salut integral. L’important és la interacció, sentir-se integrat. Hui dia la gent major és molt més activa que abans.

Quant al finançament, és públic i depèn de la Conselleria. L’obra social de la Caixa té un conveni amb els 33 CEAM del País valencià i es fa càrrec de l’aula d’informàtica i dels professors, a més de patrocinar activitats. L’Ajuntament aporta locals i equipaments, i dóna una xicoteta subvenció amb què es fa la programació de Nadal.

El CEAM té un grup musical, “Los Veteranos”, un grup de teatre i una coral, que s’ofereixen a distintes activitats a Nules i a altres pobles (Vilavella, Borriana…).

María Ángeles és una institució a Nules, després de més de 31 anys treballant-hi.

Per acabar ens llig la sorprenent llista d’activitats del CEAM i ens recorda l’horari de 9 a 21 hores. És una persona dolça i simpàtica, extremadament generosa i molt estimada pels usuaris del Centre. Pensem que és una sort trobar algú com ella.

María Ángeles Gaya, directora del CEAM

Nom María Ángeles Gaya
Títol María Ángeles Gaya, directora del CEAM
Data de l’entrevista Dilluns 3 de setembre de 2016
Enllaç https://youtu.be/yUXYuQi9Fgw
Extracte https://youtu.be/70yiF6TbWIw
Entrevistador Heterotopia