Fotografies de la destrucció del poble de Nules, de la col·lecció de la Biblioteca Nacional

Cases de Nules després d’un borbardeig. Col·lecció Foto España, juny de 1938.

La Biblioteca Nacional (BNE) conserva dos col·leccions de fotografies del poble de Nules destruït pel pas del front entre 1938 i 1939. Es tracta de la col·lecció de Diego Quiroga y Losada, Marqués de Santa María del Villar [et al.], amb 37 fotografies, i de la col·lecció de l’agència Foto España [et al.], amb huit instantànies.

En altres col·leccions ja hem pogut veure imatges terribles de la destrucció del poble entre les quals reconeixem les de la col·lecció del Marqués de Santa María del Villar: per exemple, en els panells de l’exposició ‘Nules, 1938: un poble a foc i plom’, o en la primera part de la monumental col·lecció arreplegada per Tomàs Miralles, dedicat a la pròpia població, que inclou un capítol dedicat als efectes que va causar la guerra en ella, o en l’apèndix gràfic (capítol 30) del llibre de Vicent Felip Sempere La fira de Nules en la época contemporánea, o finalment en una publicació per a Facebook d’este darrer (ja desapareguda) que vam incloure amb el títol Bombardejos de Nules Juny 1938. Els efectes de la guerra també es poden veure en altres col·leccions fotogràfiques, en què s’aprecien els solars o les runes com a marcs d’escenes de la vida quotidiana.

CONDICIONS D’ÚS / REPRODUCCIÓ

Hem d’afegir també que la BNE ha posat en llicència Creative Commons cada imatge, per la qual cosa podem utilitzar-les lliurement, citant sempre el seu origen. La llicència que han triat[1] permet també fer ús de les imatges, transformant-les amb un objectiu didàctic o divulgatiu.

En este cas, hem de destacar la qualitat de les fotos, que s’hi poden veure amb molt de detall. A més a més, al revers de les còpies hi ha informació mecanografiada de l’època —generalment tendenciosa, com és habitual en tota guerra—. A esta informació afegim comentaris de detalls que ens pareixen importants. Les fonts d’estos comentaris han sigut, d’una banda, el llibre esmentat de Vicent Felip Sempere (recordem, Cronista de la Vila), i de l’altra els testimonis de José Ferrando, ‘Pepe Mitger’, que va viure tots aquells fets. Sobre la figura de Ferrando recomanem l’entrevista que li férem: Pepe Mitger, testimonis de la vida vora el front de Guerra.

ELS AUTORS

Quant als autors, Diego Quiroga y Losada, marqués de Santa María del Villar (1880-1976) va ser un reconegut fotògraf que va fer moltíssims milers de fotografies per tota la geografia espanyola. En allò que ens interessa només cal recordar que va fer moltes fotos de la guerra i que després va treballar per al departament fotogràfic de Regiones Devastadas. La col·lecció porta un misteriós “et altrii”, que vol dir que poden haver fotos d’altres autors. Sabem que a Nules, l’excel·lent fotògraf Rafael Escrig va treballar també per a Regiones Devastadas, com ens contava el seu fill en l’entrevista Rafael Escrig, la fotografia com a testimoni de la història del poble, i de fet el Cronista n’identifica algunes.

Quant a l’altra col·lecció, “Foto España” era una coneguda agència fotogràfica valenciana per a la que treballaven diferents autors. Qui faria estes fotos és una altra qüestió interessant: podria haver sigut l’esmentat Rafael Escrig? Si les del Marqués van ser fetes quan el poble estava en mans de l’exèrcit franquista, estes altres es van fer entre bombardejos, i els carrers estan arrublits per les runes

Com és habitual, ací teniu tots els enllaços a les pàgines utilitzades. Tot i això, reproduïm les fitxes de les dos col·leccions per a evitar la dispersió entre arxius. Recordem finalment que en la publicació 150 años de fotografía en la Biblioteca Nacional :guía inventario de los fondos fotográficos de la Biblioteca Nacional, coordinada i dirigida per Gerardo F. Kurtz i Isabel Ortega, s’hi fa menció a altres imatges de Nules, no sempre accessibles.

[1] La llicència Creative Commons que apliquen pot veure’s quan s’entra a les col·leccions i se tria l’opció de descarregar. En este cas és CC-BY-NC-SA, és a dir: Creative Commons, menció d’autoria, ús públic no comercial i compartir amb l’obra derivada amb la mateixa llicència.

Fotografies de la destrucció del poble de Nules, de la col·lecció de la Biblioteca Nacional

Títol Fotografies de la destrucció del poble de Nules, de la col·lecció de la Biblioteca Nacional
Font Biblioteca Nacional d’Espanya
Informant José Ferrando Almela, “Pepe Mitger”
Data de publicació Dimarts 30 de juliol de 2019

Nules (Castellón). Pueblo destruido [Material gráfico] / Marqués Santa Mª del Villar … [et al.]

Diego Quiroga y Losada, Marqués de Santa María del Villar [et al.]

http://bdh.bne.es/bnesearch/detalle/bdh0000071060

La major part de les fotos porten data del dimarts 28 de juny de 1938, però la data no és correcta. Només cal veure que l’església està destruïda, i això no va passar fins al 7 de juliol.

Título Nules (Castellón). Pueblo destruido [Material gráfico] / Marqués Santa Mª del Villar … [et al.]
Autor Santa María del Villar, Diego Quiroga y Losada, Marqués de (1880-1976)
Fecha 1938
Tipo de Documento Dibujos, grabados y fotografías
Materia Parroquia de San Bartolomé (Nules) 
Iglesias – Mutilación, destrucción, etc. – Castellón – 1936 – 1939 
Teatros – Castellón 
Edificios – Efectos de la guerra – Castellón – 1936 – 1939 
España – Historia – 1936 – 1939 (Guerra civil) 
Castellón – Historia – 1936 – 1939 
Nules – Historia – 1936 – 1939 
Fotografía de guerra – España – S.XX 
Fotoperiodismo – España – S.XX 
Positivos papel gelatina 
Descripción física 1 sobre (32 fotografías) : papel gelatina; 13 x 18
Signatura GC-CAJA/64/19
PID bdh0000071060
Contenido [1-30] Efectos de los bombardeos en las casas, Iglesia de San Bartolomé y en el Teatro Alcázar (30 fot.). [31] Nido de ametralladora (1 fot.). [32] Establecimiento moro (1 fot.)
Descripción y notas Al verso de algunas fotografías anotaciones mecanografiadas
Al verso, manuscrito el nº de serie (3/, 8/, 30j/) y nº de orden dentro de ella
Sellos al verso de algunas fotografías: “MINISTERIO DEL INTERIOR / SECCIÓN TÉCNICA”
Más fotografías de la destrucción de Nules en GC -CAJA/77/6 y GC -CARP/74/1
150 años de fotografía en la Biblioteca Nacional p. 274.
La batalla por Valencia, una victoria defensiva, 2010 p. 170 -175.
Mecanografiado al verso de varias fotografías: “Frente de Valencia 28 -6 -38”
Fondo trasladado en 1980 desde el Ministerio de Cultura a la Biblioteca Nacional
Ministerio de Información y Turismo. Sección Guerra Civil
Fotógrafos (mecanografiado al verso): “Foto Marqués Santa Mª del Villar” ; “Foto Santa Maria del Villar”
Guardado en Caja nº 64
Hay varios ejemplares de algunas fotografías, siendo el total del sobre 38 copias
Condiciones uso/reproducción Solo se autoriza un uso privado o de investigación  [açò es matisa en l’accés a cada imatge, que inclou la llicència Creative Commons i les condicions de reproducció]

La Batalla de Llevant, com es recordava a l’exposició de les Jornades Nules: un poble a foc i plom, que hem utilitzat com a principal referència, va començar el 23 d’abril i es va paralitzar el 25 de juliol de 1938, amb el començament de la Batalla de l’Ebre.

Nules va ser bombardejada sistemàticament per l’aviació franquista entre el dissabte 11 de juny i el divendres 17, set dies de foc que van produir una destrucció terrible, només comparable amb Belchite (que tanmateix era un poble molt més menut). L’exèrcit franquista es va apoderar del poble el 8 de juliol. Com se sap, abans d’eixir del poble l’exèrcit republicà va dinamitar el campanar de l’església arxiprestal per evitar que es convertira en observatori per a l’enemic, i això va causar la caiguda de l’edifici.

Les fotos del Marqués de Santa María del Villar estan numerades darrere, a l’angle superior esquerre. Al mateix temps, moltes d’elles porten una data: dimarts 28 de juny de 1938. Esta data és incorrecta, perquè, com s’ha dit, eixe dia encara no s’havia ocupat el poble ni havia caigut el campanar. Al mateix temps, veiem les runes retirades en molts carrers per deixar pas als vehicles (recordem que el carrer Major era també la carretera nacional). Un altre detall del que ens hem adonat és que els edificis que es mostren són els mateixos que es poden veure en la gravació que va fer el bàndol franquista en el Noticiario Español nº 4 (11 de juliol de 1938), que es pot veure a l’esmentada publicació de les Jornades ‘Nules: un poble a foc i plom’. Potser simplement l’itinerari dels documentalistes estiguera dirigida per algú. El missatge que es volia donar era que la destrucció de Nules, que havia denunciat la premsa nacional i internacional, l’havien produïda els republicans, i no l’aviació franquista.

En esta col·lecció de fotos del Marqués de Santa María del Villar no estan totes les fotos que va fer de Nules; de fet, Vicent Felip Sempere, al llibre sobre la Fira en reprodueix algunes que complementarien molt bé a les que ací es mostren. I de nou, la major part de les fotografies i moltes altres les va publicar este mateix en una pàgina de Facebook que va deixar d’existir (“Nules Veritas”) i des de la que ens va autoritzar la seua reproducció: BOMBARDEJOS DE NULES Juny 1938.

A continuació es poden veure les fotos, anvers i revers, i llegir tots els comentaris que hem pogut aportar: la que apareixia al revers de les fotos (plena d’errades), la que ens dóna el cronista de la Vila, Vicent Felip Sempere al llibre citat, i la que ens ha proporcionat molt amablement José Ferrando, ‘Pepe Mitger’, testimoni privilegiat d’aquells fets, amb qui vam tindre una sessió de més de dos hores de comentaris d’imatges.

“Un aspecto de los muchos de Nules”. Estes cases, de les que hi ha diferents imatges, mereixen un comentari de Felip Sempere en el llibre esmentat: “Aspecto de las ruinas de la casa del registrador Vernia; al fondo el oratorio privado; sobre su solar se construyó el nuevo edificio de Correos y Telégrafos; f.: Marqués de Santa Mª del Villar, Nules, 1938”.

.

En esta sèrie de fotos realitzades pel Marqués podem apreciar moltíssims detalls d’interés: en primer lloc, òbviament, l’oratori, construït amb un estil neogòtic molt cridaner. En segon lloc es troba la curiosa estructura del mur de la dreta, amb nou bandes d’obra verticals que servien per evitar els jocs de pilota sobre els murs, que pelaven la calç de les parets. Si en pobles del voltant hem vist estes estructures fins a fa poc (veure L’ofici d’emblanquinador en Artana), a Nules no pareix que es conserve memòria d’elles. En qualsevol cas, que hi haguera este mur exterior en este espai significa que la casa del registrador deixava a la seua dreta una mena de placeta de què no queda senyal.

En la fotografia actual podem veure que una de les cases de l’esquerra ha sobreviscut amb pocs canvis en la façana.

.

.

.

**********

Nules (Castellón). Vistas del pueblo destruido [Material gráfico] / Foto España … [et al.]

http://bdh.bne.es/bnesearch/detalle/bdh0000071146

Título Nules (Castellón). Vistas del pueblo destruido [Material gráfico] / Foto España … [et al.]
Autor Foto España
Fecha 1938
Tipo de Documento Dibujos, grabados y fotografías
Materia Edificios – Efectos de la guerra – Castellón – 1936 – 1939 
España – Historia – 1936 – 1939 (Guerra civil) 
Castellón – Historia – 1936 – 1939 
Nules – Historia – 1936 – 1939 
Fotografía de guerra – España – S.XX 
Fotoperiodismo – España – S.XX 
Positivos papel gelatina 
Descripción física 1 sobre (10 fotografías) : papel gelatina; 13 x 18 o menos
Signatura GC-CAJA/77/6
PID bdh0000071146
Descripción y notas Al verso de algunas fotografías anotaciones manuscritas o mecanografiadas
Al verso de las fotografías número mecanografiado
Más fotografías de la destrucción de Nules en GC -CAJA/64/19 y GC -CARP/74/1
150 años de fotografía en la Biblioteca Nacional p. 274.
La batalla por Valencia, una victoria defensiva, 2010 p. 170 -175.
Manuscrito a tinta en la mayoría de las fotografías: “Nules (Castellón) Junio 1938”
Fondo trasladado en 1980 desde el Ministerio de Cultura a la Biblioteca Nacional
Ministerio de Información y Turismo. Sección Guerra Civil
Agencia (sello en tinta al verso): “COPYRIGHT BY / FOTO ESPAÑA / AGENCIA FOTOGRÁFICA / telef. 17436 / VALENCIA: MONTORNÉS 1”
Guardado en Caja nº 77
Hay dos ejemplares de una de las fotografías, siendo el total del sobre 11 copias
Condiciones uso/reproducción Solo se autoriza un uso privado o de investigación  [açò es matisa en l’accés a cada imatge, que inclou la llicència Creative Commons i les condicions de reproducció]

La Biblioteca Nacional atribueix estes fotografies a l’agència valenciana Foto España. Es tracta de set fotos (més una còpia de l’última). Totes elles porten darrere la inscripció: “Nules (Castellón) Junio 1938”, i l’última foto porta a més a més una nota mecanografiada: “La aviación Italo-alemana sin objetivo militar alguno ha sometido a escombros la hermosa población de Nules destruyendo más de 1.800 edificios de los 2.200 que existian”.

En este cas les fotografies estan fetes cronològicament abans que les anteriors, i abans també que entraren el “nacionals”/ franquistes en la població, o si més no abans que es netejaren de runes els carrers.

Per a elles hem aconseguit molt pocs comentaris, per les poques referències contextuals que s’hi veuen.

Un mur aguanta en equilibri com una fita. Veiem que les escales, encara que es consideraven el més segur de la casa, també acabaven caient. Pepe Mitger ens parla de persones que van morir al caure la casa, perquè tot i estar baix de l’escala, no podien eixir.

**********

Este és el model de revers de les fotos; com que totes són iguales hem prescindit de reproduir-les totes (excepte l’última, que porta l’esmentada inscripció mecanografiada).

**********

Esta i la següent imatge mostren la mateixa casa assolada des de punts de vista diferents. El carrer era molt ample, però no hem pogut esbrinar d’on es tractava. És sorprenent veure la solidesa dels canyissos sobre els que es construïen les teulades.

**********

**********

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.