Artistes locals, artesanes, lletraferides… veïnat de Nules i Mascarell apassionat per la cultura
Josefina Roselló, pintora
Josefina Roselló parla de la seua formació, del seu treball pictòric en general i en concret del treball als paisatges de la Mar de Nules que l’han animat a muntar esta exposició. Amb comentaris als diferents quadres, que ens ajuden a crear sentit i a donar profunditat a la seua obra.
“Els antics carrers de Nules”, de Marina Palancar
“Els antics carrers de Nules. Històries i curiositats de la llista de carrers de Nules”, va ser una visita guiada i comentada per la tècnica de Patrimoni de Nules, Marina Palancar, programada dins de les activitats de la II Nit de l’Art. En ella s’ explicava la història de Nules i cada carrer en el seu emplaçament.
Col·lecció SPIRITS
A partir de l’arxiu de Vicente Franch sobre el grup Spirits hem desplegat una publicació amb música, fotos i documents que ens permeten entendre tant a aquell conjunt punter com l’època que el va fer possible.
Vicente Franch i ‘Spirits’ (pop-rock 1968-1978)
Vicente Franch Alandí, un dels fundadors del grup Spirits (1968-1978), ens parla dels orígens i la història del grup, en el marc en transformació de Nules, la nostra província i l’estat espanyol.
Antoine Gozalbo, pintures plenes de simbolisme
Antoine-Henri Gozalbo ens parla d’art, de cine, de música i, sobretot, de la seua obra pictòrica. Ens explica algunes de les idees que hi ha darrere de les seues composicions, reflexiona sobre els diferents formats i compartix amb nosaltres la seua tècnica de “mélange” o conjunció, una combinació d’elements que li permet continuar disfrutant i experimentant.
Premis extraordinaris als LXVIII Jocs Florals de la vila de Nules, 2022
Premis Extraordinaris als LXVIII Jocs Florals de la Vila de Nules (2022): Premi Anna Rebeca per a Lola González Montolío pel seu treball “De calç i arena”; Premi Poemari infantil per a Voro Machancoses García pel poemari “D’enllà cap ací, al zim zam del balancí”; Premi Poesia religiosa per a Joan Carles González Pujante pel poemari “Manyà de silencis”.
CASETES OBERTES. Corrals i terrasses, el cor de les Platges de Nules
Un registre de l’activitat "CASETES OBERTES. Corrals i terrasses, el cor de les Platges de Nules", celebrada els 3 i 4 de setembre de 2022. Es tractava d’un recorregut per dèneu casetes, atenent a qüestions arquitectòniques, etnològiques, històriques i artístiques.
Franc Ortiz, fotografia expressionista als nostres carrers
Franc Ortiz ens parla de la seua passió per la fotografia i pel cine. Parlem dels cineastes que més l'han inspirat i comentem amb ell la fotografia street (o de carrer) que porta anys treballant, especialment als racons del nostre poble.
Sole Mechó Català, artista i professora vocacional
Compartim una galeria amb alguns dels últims treballs pictòrics de Sole Mechó (Soledad Mechó Català) en la que trobem una mateixa passió per la docència i per la pintura, dos interessos que ha pogut barrejar en el seu treball com a catedràtica i titular de Dibuix a l’IES Gilabert de Centelles.
Treballs premiats als LXVII Jocs Florals, Nules 2021
Compartim els treballs premiats als LXVII Jocs Florals de la Vila de Nules (2021), en les categories de Premis Extraordinaris i d’Investigació i divulgació. En els primers, Premi Anna Rebeca per a Lola González Montolío, pel seu treball “Al meu albir”; Premi Poemari infantil per a Jesús Girón Araque, pel poemari “Endevinalles endevinades”; Premi Poesia religiosa o ètica, pel poemari “Bústia d’ocàs”. Quant als Premis d’investigació i divulgació, en l’apartat “Investigació lingüística sobre el valencià”, el guardó és per a Óscar Pérez Silvestre per la seua recerca “Del Maestrat a la Plana de Nules. Llengua, poesia i paisatges nostrats en ‘Seidia’ (1920)”.
Vicente Cubedo, fuster ebenista
Vicente Cubedo Sánchez (1942), fuster ebenista, ens parla de l’ofici en general i al poble en particular, començant per les precioses portes que es poden veure als nostres carrers.
Treballs premiats als LXVI Jocs Florals, Vila de Nules 2019
Publiquem els treballs premiats als LXVI Jocs Florals i als IV Premis d'investigació i divulgació de la Vila de Nules: Premi Anna Rebeca per a Rafa Arrufat Valls pel seu treball “La gravetat de les paraules”; Premi poemari infantil per a Sergi Pérez Silvestre pel poemari “Poesia per a mariners”, i els Premis d’investigació i divulgació sobre “Aspectes històrics de les comarques de Castelló” per a Miguel Ángel Sanz Juliá per la seua recerca “La Casa dels Alemans”, i sobre “Nules passat i memòria: fa 50 anys érem joves”, que ha correspost a José Lucas Sanahuja pel treball “Tempus fugit”.
Miguel Emo Serrano, una vida de cine a Nules
Miguel Emo Serrano (1940) és tan conegut al poble que pot ser no necessita presentació, tantes dècades treballant amb la seua famíllia al que era el cinema més antic de Nules immediatament després de la guerra, han fet que moltes persones el coneguen per això. La seua família ha tingut el Cine Emo i la Terrassa Emo, dos espais claus en la història del nostre poble per ser espais en què la gent es relacionava, en què es feien banquets de boda i molt esdeveniments de tot tipus. És una entrevista plena d’anècdotes i de detalls que ens apropen a la centralitat del cinema en eixos anys.
Josep Romero i José Navarro, sobre l’A.C. la Corretjola
Josep Romero i José Navarro, vocal i president, respectivament, de l’A.C. la Corretjola, ens parlen de la intensa i creativa activitat de l’associació des dels seus començaments, en l’àmbit de la gestió cultural, del patrimoni o dels projectes cívics. El llistat inclou grans esdeveniments com el Nules Sona o el festival de curtmetratges FesOh!Curt, però també la gestió de les Festes Alternatives, el projecte d’amistat Nules-Nulles, el Passallibres, la Poetapa, el Rodacarrer, les competicions de la Fallera Calavera, els debats electorals, les conferències, la Colla de Cabuts, el grafiti, la Nit dels Farolets i un etcètera quilomètric.
José Adsuara Cases, ‘el Rosso’, ens explica les peces donades al Museu d’història
Quedem al Museu d'història de Nules amb José Adsuara Cases, 'el Rosso', que ens conta per a què es gastaven (i encara es gasten en alguns casos) les peces que va donar son pare. Són peces relacionades amb l'ofici familiar de pastisser i estan carregades d'anècdotes i vivències.
Lola González Montolío, poetessa
Entrevistem a Lola González Montolío (1945). Lola és poetessa, és la persona que més vegades ha estat guanyadora dels Jocs Florals de Nules i té una producció poètica extensa i molt interessant.
Rafael Escrig, la fotografia com a testimoni de la història del poble
Rafael Escrig (1958) és fotògraf professional a Nules. Va aprendre l’ofici amb son pare, Rafael Escrig Arnau, i junts han estat testimonis privilegiats de quasi un segle d’evolució de la fotografia al poble. Ens parla de son pare, de la seua experiència com a fotògraf i de la importància de la fotografia en la narració de la història íntima i comuna de les persones.