Tot seguit compartim la introducció i la primera part d’una publicació importantíssima per a la memòria gràfica de poble: la col·lecció de fotografies arreplegada al llarg dels anys per Tomás Miralles Villalba, datades entre 1889 i 1965. Este material permet fer un recorregut pel Nules tradicional, que resulta desconegut als nostres ulls. Va ser editat en 2013 per alguna gent interessada, però fins ara no havia arribat a la població general. Els fotògrafs no estan identificats, encara que suposem que les fotos que inclouen en nom del poble i altra informació en lletres blanques són de J. Navarro, que generalment utilitzava este tipus de plantilles. D’altra banda, inclús sense tindre la certesa de l’autoria, veiem fotos que possiblement són de Rafael Escrig, algunes podrien ser de l’Arxiu Mas (Adolf Mas Ginesta, Barcelona) i d’altres fins i tot podrien ser de Martín Pérez o d’Antón Candero.

Com que es tracta d’un document extens el publicarem per parts perquè siga més accessible. Disposeu d’una versió en pdf dividida per capítols que pot descarregar-se des de la columna dreta.

El document està dividit en quatre parts:

Comença amb una breu explicació d’algunes qüestions generals del poble. En la primera part es poden veure els antics ambients urbanístics del poble, la destrucció causada per la Guerra en diferents carrers i moments, i moments clau de la història moderna com la nevada de 1946. Arreplega també altres imatges curioses, com manuals per a fer llibres de comptes i per a passar quilograms a arrobes, per exemple.

La segona part, que publicarem a banda, se centra en la població i recull una gran quantitat de fotos privades donades per diferents persones. En molts casos els donants no estan identificats, així que si podeu col·laborar en este treball donant-nos alguna informació sobre les persones, les activitats que realitzen, el lloc on es troben, etc., serà una aportació important.

La tercera part abasta els oficis, una qüestió fonamental a l’hora de fer un treball etnogràfic i històric. En conjunt el llibre és una valuosa aportació construïda gràcies a l’interés de Tomás Millares Villalba i a la seua sensibilitat cap a la història del poble.

Per últim, la quarta part se centra en les tradicions i les festes pròpies de Nules.

És un material que pot enriquir-se amb les vivències i records de qui ens visite i vulga col·laborar fent comentaris a les fotografies, facilitant informació sobre qui les va fer o sobre les persones donants. Tota pedra fa paret. Teniu oberts els comentaris i també podeu fer-nos arribar les vostres aportacions al correu nulespedia@gmail.com.

Agraïm a Rosa Vinaixa, la dona de Tomàs Miralles, el seu permís per compartir esta joia de material històric i social del poble, i també a totes i tots els que han contribuït en l’obra i en la seua distribució.

Nules 1889-1965. Colección fotográfica. Tomás Miralles Villalba (primera part)

Autor Tomás Miralles Villalba, et al.
Any Edició, 2013
Títol Nules 1889-1965. Colección fotográfica de Tomás Miralles Villalba
Maquetació Imprenta Vilgraf
Índex Part I: Intro i Població.
Part II: Persones.
Part III: Oficis.
Part IV: Tradicions i festes.
Descarregues en PDF
3 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *