El gendre de Felipe Sales posa davant d’una exposició de quadres, làmines i miniatures, potser en Artana. Totes les fotografies Foto Ventura, Betxí, dimarts 3 de desembre de 1957, col·lecció P.B.S.

A Nules es recorda encara a Felipe Sales Herrero, dibuixant i pintor, que ensenyava a joves nulers en sa casa al carrer de la Puríssima. A principis de 1995 es va poder veure a Nules una exposició que el rememorava, de la que incloem l’interessant text de presentació que signava Vicent Felip Sempere, cronista de la Vila. Ací volem que la seua figura i la seua producció pictòrica estiguen disponibles per a estudiosos i aficionats, així que reunirem tota l’obra que puguem, que ara es troba dispersa. Per començar hem comptat amb la col·laboració de dos de les seues netes: Paquita Blasco Sales i Elisa Franch Sales.

Com es vorà, Felipe va estudiar a l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València entre 1907 i 1909, tenia una tècnica molt depurada i unes inquietuds que, en el seu context, no va poder arribar a desenvolupar completament.

BIOGRAFIA

Retrat del pare Miguel Cabañes Llidó per F. Sales, a partir d’alguna fotografia i reproduït per Mn. Lluís Vilar al seu llibre ‘Artanenses notables’.

Del “tio Felipe”, o de “Felipe el Pintor”, com se’l coneixia a Artana, sabem que va nàixer a Artana el dilluns 23 de febrer de 1891 i que va tindre afició i aptituds per al dibuix des de molt menut. El mestre Miquel Ramírez el va recolzar, i Mn. Lluís Vilar Pla (1869-1936) se’l va endur amb 17 anys (potser foren família: el pare de Mn. Lluís era Lluís Vilar Sales) i el va acollir al Cabanyal per a que poguera estudiar pintura a l’Acadèmia de Sant Carles de València. Amb Mn. Lluís va mantindre bones relacions, tot i la distància ideològica que els separava, i de fet va il·lustrar alguns dels escrits del capellà, com l’inèdit: Narración expositiva de la vida y hechos admirables de Santa Cristina, virgen y mártir, patrona de Artana (1917), o va fer retrats de personatges que s’inclourien als llibres Història d’Artana i Artanenses notables.

Com conta Vicent Felip Sempere en el text que reproduïm més avall, “al llarg dels anys 1907, 1908 i 1909, el jove artanenc va compaginar les hores de treball amb l’assistència a les classes de belles arts a la Reial Acadèmia de Sant Carles, on va tindre com a professors, entre altres, a Eduardo Soler i Salvador Abril”.

Aleshores va haver d’abandonar València i els seus ambients intel·lectuals, artístics i polítics, per tornar a Artana, on va seguir dibuixant, pintant i interessant-se per l’arqueologia. A Artana treballava de barber, però també trobaria una colla de còmplices per a les seues idees: Joan Martí Portalés (Joan de Bollo) i el seu cunyat Vicent Tomàs, pare dels intel·lectuals Vicent Tomàs i Martí (1898-1924) i el seu germà Joan (1900-1977) (dit Juanito Coloma); la família formada per Alfred Ecroyd i Hanna Neil, que organitzaren la Liga Antialcohólica Española i que col·laboraren en la publicació de Vicent Tomàs i Martí El crit de la muntanya; etc. Suposem que en aquella efervescència cultural del primer terç de segle XX trobaria el seu espai Felipe Sales. Podria ser que fóra una de les persones que participaren en, o si més no que celebraren, la troballa de l’anomenat “Ídol d’Artana” en 1913, amb Vicent Tomàs i Martí i Andrónico Pla Montesinos (1892-1954). També hi ha rumors de la proximitat del grup a la maçoneria castellonenca.

 

Exposició ‘Pintures de Felipe Sales Herrero’

Del 27 de desembre de 1994 al 8 de gener de 1995.

Casa de Cultura. Ajuntament de Nules.

Vicent Felip Sempere

Felipe Sales Herrero va nàixer a Artana el 23 de febrer de 1891. Als onze anys ja va demostrar la seua afició al dibuix, tendència que va ser incentivada pel capellà Lluís Vilar i el professor Miquel Ramírez.

L’anada de Lluís Vilar al Cabanyal, per tal de fer-se càrrec de la capella de l’hospital de Sant Joan de Déu, va ser l’ocasió per a que Felipe Sales poguera traslladar-se a dita barriada de la ciutat de València.

Al llarg dels anys 1907, 1908 i 1909, el jove artanenc va compaginar les hores de treball amb l’assistència a les classes de belles arts a la Reial Acadèmia de Sant Carles, on va tindre com a professors, entre altres, a Eduardo Soler i Salvador Abril.

Felipe Sales Herrero, pintor

Nom/Cognom Felipe Sales Herrero
Data de naixement i defunció Dilluns 23 de febrer de 1891

Diumenge 7 de maig de 1978

Títol Felipe Sales Herrero, pintor
Categories Art, cultura, memòria històrica
Informants Paqui Blasco Sales, Elisa Franch Sales
Data de publicació Dijous 16 de maig de 2019

Retrat de jove. Com veurem, l’artista va ser un infatigable i virtuós retratista. Suposem que este seria l’encàrrec més habitual en el context dels nostres pobles. Col·lecció E.F.S.

**********

Retrat d’Elisa. Un quadre d’una sobrietat preciosa i una capacitat per al detall sorprenent. Col·lecció E.F.S.

**********

Pareix ser la mateixa model (Elisa, la seua filla), ara dibuixada a carbonet. Col·lecció E.F.S.

**********

Un retrat de grup, al nostre parer dels quadres més interessants d’esta col·lecció digital. Possiblement es tracta de la seua pròpia família. Al treballar per a ell mateix es permetia un nivell major de llibertat creativa, tant en la composició, com en el simbolisme de l’acció retratada (la mare llegint a uns fills absorts en la lectura), com en l’estil pictòric, ací molt més sintètic, buscant l’expressió pictòrica per damunt del paregut fotogràfic. Este quadre ens dóna idea de per a on podria haver anat el seu treball artístic en un context més favorable a la cultura. Col·lecció P.B.S.

**********

Retrat de parella. Col·lecció P.B.S.

**********

Ací hem trobat una cosa singular: dos versions d’un mateix retrat de parella (potser un estudi per a un quadre?), on s’aprecia el perfeccionisme de l’artista. El de dalt pertany a la col·lecció de P.B.S. i el de baix a la d’E.F.S.

**********

Un retrat a tamany natural, segurament a partir d’una fotografia. La composició de la imatge és molt similar a la que s’estilava en les fotos d’estudi, i que tantes voltes hem vist en les col·leccions fotogràfiques que publiquem: decoració que barreja un interior luxós amb un fons natural, mobiliari a la moda (d’influència modernista), una mà ocupada per evitar els posats massa forçats, etc. És una mostra de virtuosisme acadèmic que no és molt habitual en els artistes amateurs. Col·lecció P.B.S.

“Costums del Antic Valencià”. Este quadre no és només un retrat d’un veí, sinó un quadre costumista, quasi un estudi etnogràfic. Sabem que Felipe tenia un veí que es prestava a disfressar-se i posar per a ell. El quadre inclou fragments amb molt de detall (com la cara del model) i altres més sintetitzades (mans, roba…), i l’hem vist retratat a meitat dels anys 50 (existeix, a més a més, una fotografia de “Foto Pons. Castelló”, que pujava a Artana en aquells anys). Es pot destacar l’armament (el trabuc, la preciosa navalla artanenca), els plats i elements de cuina, la decoració o la pròpia arquitectura. Una altra de les joies d’esta galeria virtual. Col·lecció E.F.S.

**********

Un paisatge de joventut que pren com a model a l’Ermita de Santa Cristina d’Artana. Ha simplificat molt les formes però hi ha un matisat tractament del color. Des del punt de vista etnogràfic, mostra elements desapareguts (l’horteta de l’ermità, per exemple) o la muntanya treballada. Col·lecció E.F.S.

**********

Un altre paisatge, segurament de la mateixa època que l’anterior. Bon treball de color i un dibuix esquemàtic del poble d’Artana. Col·lecció E.F.S.

**********

Un altre tema recurrent en l’obra de Felipe Sales són les natures mortes. En este primer quadre veiem figuretes ceràmiques que tindria per casa, platerets, una copa, un cendrer, una lampareta i un canteret. Per la finestra es reconeix clarament un paisatge artanenc: el barri de la Foia, el Calvari i el Castell. Col·lecció P.B.S.

**********

Una natura morta d’apariència barroca, amb fruites i fulles de parra, potser còpia d’algun quadre clàssic o, si més no, “a la manera de”. De nou demostra una tècnica més que solvent. Col·lecció P.B.S.

**********

Natura morta amb peixos i verdures. Col·lecció P.B.S.

Un dibuix ceràmic que representa l’arribada de Cristòfol Colom a Amèrica. Està signat, baix a la dreta, com “ESPAÑA”. Col·lecció P.B.S.

**********

Un panell ceràmic de quatre taulellets que imita una escena de la Grècia arcaica. Col·lecció P.B.S.

**********

Dibuixos de joventut, potser d’infància, signats amb les seues inicials: “F.S.H.”. Tot i que es pot veure la figura poc proporcionada o una descompensació entre línies i ombres, es veuen aptituds i una clara voluntat d’aprendre. El motiu representat és clàssic, difícil d’encaixar en el seu context de llauradors i economies de subsistència. Col·lecció P.B.S.

**********

Un altre dibuix de temàtica clàssica i de la mateixa època que l’anterior, amb les mateixes mancances i virtuts. Col·lecció P.B.S.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *