Feu clic sobre la imatge per accedir al llibre en PDF.

A Nulespèdia estem molt contents amb el material que estem trobant i que ens esteu facilitant, però ara a més a més incloem un document exquisit: el llibre de Marisol González Felip (a qui vam tindre la sort d’entrevistar) Frases fetes al nord de la llengua. Diccionari de les comarques de Castelló, un estudi començat en 1987, datat a la platja de Nules en setembre de 1994 i publicat per la Diputació de Castelló l’any 2000.

Si este llibret ens fascina tant és perquè pensem que un recull d’estes característiques, realitzat amb erudició, abasta amb el seu sentit molt més enllà de l’estudi lingüístic. Les frases fetes mouen la hilaritat escatològica, la nostàlgia d’altres temps, la tendresa de les relacions humanes properes… No és estrany que el llibret siga obra de Marisol González Felip, coneguda poetessa i dona lletraferida, i reconeixem la poesia en la base del projecte.

Marisol ens recorda que es tracta d’un text antic, i que, tot i que no ha perdut en absolut el seu valor, caldria realitzar una ampliació i fer una nova edició en paper. Nosaltres farem tant com pugam per a que eixa actualització i la reedició siguen possibles.

Com es vorà, el material recollit en este llibret excedeix el marc geogràfic i humà de Nules, de fet és un document important i un referent per a tota la comarca de la Plana Baixa i més enllà. A nosaltres ens pareix un manual imprescindible per reconèixer-nos en ell, trencar tòpics i refrescar la nostra parla. Per això encara és més luxe tindre’l a Nulespèdia com a eina a l’abast de molta gent.

Podeu accedir al text en format pdf o més avall en esta mateixa pàgina.

Frases fetes al nord de la llengua.pdf

Ara a vore si algun o alguna altra valenta s’anima a fer un pas més enllà i sumar a l’enfocament descriptiu un altre d’antropològic per fer-nos entendre d’on vénen moltes de les referències que s’utilitzen en les distintes frases fetes.

Frases fetes al nord de la llengua. Diccionari de les comarques de Castelló

Autora Marisol González Felip
Títol Frases fetes al nord de la llengua. Diccionari de les comarques de Castelló
Edició Servei de Publicacions Diputació de Castelló. 2000
Categories Cultura, llengua
Data d’entrada Dijous 22 d’agost de 2019
Llegir en PDF

Frases fetes al nord de la llengua. Diccionari de les comarques de Castelló

Marisol González Felip

Platja de Nules, setembre de 1994
Edita Servei de Publicacions Diputació de Castelló. 2000

AGRAÏMENTS

A Josep-Lluís Abad, Xelo Carratalà, Manuela Casanova, Vicent Fausta, José Franch, Enrique García, Joan Garí, Juan Gijón, Vicent Martínez Guzmàn, Vicent Mechó, Teresa Montoliu, Josep Navarro, César Pitarch, Mª Pilar Recatalà, Rosanna Sanchis, José Segarra, Magda Segarra, Joan Vicent Cavaller i Xelo Vilar.

Per compartir amb mi les frases fetes i el goig de pronunciar-les.

Estiu de 1994

A Soledat Cases Diago, la mare de ma mare, in memoriam

PRESENTACIÓ

L’any 1987 em vaig plantejar la realització d’un treball descriptiu sobre el parlar de la Plana Baixa. Ja en aquella ocasió, vaig tindre l’oportunitat d’expressar el meu especial interés per les frases fetes, entenent com a tals aquelles que correntment poden ser reduïdes a un verb.

Encara continue pensant i, sobretot, sentint, que les frases fetes són el carnet d’identitat d’una llengua i dels seus parlants. Són l’espurna d’aquella entre pell i cuiro, i el doll d’aigua neta que ens retorna la memòria i ens identifica.

Perquè en les frases fetes del parlar de la meua terra em reconec i em retrobe; perquè són els terrossos més dolços tastats en l’apetència de dir i ser en la nostra llengua. Per això mateix he mamprès el recull que teniu a les mans.

FRASES FETES

abaixar-se els pantalons Sometre’s a la voluntat d’altri. Ex.: És molt fàcil fer-lo callar; en un punt s’abaixa els pantalons. SIN.: acatxar el cap.

acabar com Camot Fracassar algun assumpte en la intenció que es tenia en un principi. Ex.: Vam fer el sopar per aclarir l’herència, però vam acabar com Camot. SIN.: acabar com el rosari de l’aurora, acabar com una “picà” de fesols.

acabar com el ball de Torrent Acabar una cosa malament, amb desordre. Ex.: La funció d’anit va acabar com el ball de Torrent perquè va començar a ploure i la gent se’n va anar. SIN.: acabar com el rosari de l’aurora, acabar com Camot, acabar com una picà de fesols.

acabar com el rosari de l’aurora No arribar a bona fi; fracassar. Ex.: La reunió va acabar com el rosari de l’aurora: encara no sabem si faran festes o no. SIN.: acabar com Camot, acabar com el ball de Torrent, acabar com una “picà” de fesols.

acabar com una “picà” de fesols (alguna cosa) Frustrar-se l’expectativa que algú s’havia fet sobre una cosa. Ex.: La pel·lícula, després de tantes hores de patir, s’ha acabat com una “picà” de fesols. SIN.: no tindre substància, acabar com Camot.

acabar-se els torrons l Acabar-se els diners o els mitjans per a fer qualsevol cosa. Ex.: Ara que se li han acabat els torrons, haurà de posar-se a treballar. SIN.: acabar-se les garrofes. quedar-se net, quedar-se pelat, quedar-se amb les castanyes a la mà, passar la mà per la paret, estar pelat, estar més pelat que una mona. 2 Trencar-se la relació entre dues o més persones. Ex.: Ara ja no va mai amb aquella amiga; es veu que s’han acabat els torrons. SIN.: partir palletes, no estar “acertats”.

acabar-se les garrofes Acabar-se els diners. Ex.: Si no treballe, se m’acaben les garrofes, i no pot ser. SIN.: acabar-se els torrons, quedar-se net.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *