Títol Diari ‘Mediterráneo’ 9-X-1964, sobre la inauguració de l’església
Bibliografia Mediterràneo, divendres 9 d’octubre de 1964. “Inauguración de la nueva iglesia arciprestal de Nules”.
Donant Vicente Franch
Data de la publicació Dilluns 24 d’abril de 2023

Vicente Franch ens ha regalat este exemplar del diari Mediterráneo de divendres 9 d’octubre de 1964, dedicat a la inauguració de l’església arxiprestal, que es va fer al dia segúent, el dissabte 10. El 8 d’octubre de 1944, en festes de la Soledat, es va posar la primera pedra de l’església, i les obres es van començar en juliol de 1945. Tardaria vint anys en acabar-se.

Fent clic en este botó o en la imatge del costat podeu obrir o descarregar el diari complet en bona qualitat PDF. Més avall el teniu desplegat com a imatge.

Són 12 pàgines de 41 x 56 cm (quasi el doble de gran que els periòdics actuals), set de les quals contenen textos i imatges sobre Nules, quatre són de publicitat i una última d’altres pobles de la província.

A dia de hui, este document s’ha convertit en una joia, amb huit fotos ja històriques i altres tants textos que repassen el Nules d’aquells temps, el dels “25 anys de pau” del franquisme, el fantasma de la destrucció en la Guerra Civil, i els d’un “desarrollisme” que tenia entre les seues referències la pavimentació dels carrers i dels camins de terme, la desviació de la Carretera General fora del carrer Major o l’enllumenat complet del poble i de la Mar. Nules tenia aleshores 8.900 habitants. El treball de Regiones Devastadas era un referent, i el principal projecte de l’alcalde, Ricardo Llombart, era l’obra de l’Institut.

Entre els textos resulta molt interessant el dedicat a l’esport, que descriu els primers anys d’activitats després de la Guerra Civil, i també el dedicat a les diferents capelles de Nules. I són curiosos els espais publicitaris de les tendes del poble, que ocupen la major part de les pàgines.

Este és l’índex de textos sobre Nules, i després trobareu les pàgines per poder apreciar amb detall textos i imatges:

“Inauguración de la nueva iglesia arciprestal de Nules” p. 1
“Mañana se inaugura la nueva Iglesia Arciprestal de Nules./ La población, totalmente urbanizada, magníficamente iluminada y con un aspecto cada día más cautivador./ Tarea y proyectos del Ayuntamiento expuestos por el Alcalde, camarada Ricardo Llombart” p. 3
“Les campanes de Nules (sonet)”, F Baldo Vives

“La destrucción de la iglesia de Nules./ Recuerdos de aquellas jornadas”, Miguel Romero

p. 5
“La nueva iglesia de San Bartolomé”, Vicente-J. Almela

“La iglesia en la plaza”

p. 6
“Templos de Nules”

“Expresión de tenacidad reconstructora”

“Nules 1964”, Vitres

p. 7
“Panorámica deportiva de Nules”, Molés Herrero p. 8

*

Títol Diari ‘Mediterráneo’ 9-X-1964, sobre la inauguració de l’església
Bibliografia Mediterràneo, divendres 9 d’octubre de 1964. “Inauguración de la nueva iglesia arciprestal de Nules”.
Donant Vicente Franch
Data de la publicació Dilluns 24 d’abril de 2023

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *