Gravat de la Soledat, mitjans del segle XIX.

“Origen de la devoció a la Mare de Déu a Nules” és un text del cronista i acadèmic de Nules Vicent Felip Sempere, publicat originalment al Programa de Festes de la Soledat de 1998 i recollit en el seu llibre Recull per a una història de Nules (Barcelona 1977 – Nules 2000), editat per la Caixa Rural Sant Josep de Nules en l’any 2000. En este text, l’autor elabora la història de la devoció a la Mare de Déu de la Soledat, amb tot el rigor acadèmic que s’exigeix a la disciplina de la Història.

Podeu accedir a ell fent clic sobre la imatge de la vora, que és la que obre el text en el llibre citat.

Sobre la festa de la Soledat, la seua devoció i l’Associació de Capelleres i Camareres de la Mare de Déu podeu saber més en l’entrevista al grup de Capelleres i el recull de textos sobre este tema que hem agrupat en la publicació Sobre les festes de la Mare de Déu de la Soledat.

Al seu text, Vicent Felip Sempere parla de la importància que la Mare de Déu ha tingut des de la fundació de Nules (la primera església va estar dedicada a ella, des del segle XIV), de l’origen de la festa i la imatge de la Soledat, incloent una revisió de la llegenda de l’autoria de Gaspar Becerra, la construcció de la Capella de la Soledat en el segle XVIII i les raons de l’establiment de la festa en el mes d’octubre; de com va ser que la Mare de Déu esdevinguera Patrona del poble en 1898; de la recuperació de la Capella i el rellançament de la festa gràcies a Mn. Trinitari Mariner i després a Mn. Antoni Bartomeu; i finalment de les peripècies ocorregudes en la II República i en la Guerra respecte de la Capella i de la pròpia imatge, que va estar amagada durant tota la contesa.

Com és habitual en el treball de Vicent Felip Sempere, el text inclou un ric apèndix documental i un altre gràfic amb nombroses fotografies dels protagonistes i d’una Nules desapareguda en el temps.

A continuació us reproduïm el xicotet Índex, i, de nou, l’Origen de la devoció a la Mare de Déu a Nules en format PDF.

Índex

Santa Maria

La Mare de Déu de la Soledat

La Soledat, Patrona de Nules

Dos hòmens providencials

Apèndix gràfic

Origen de la devoció a la Mare de Déu a Nules

Autor Vicent Felip Sempere
Títol “Origen de la devoció a la Mare de Déu a Nules”
Bibliografia completa Vicent Felip Sempere (1998): “Origen de la devoció a la Mare de Déu a Nules”, en Programa de festes de la Soledat. Disponible en Vicent Felip Sempere (2000): Recull per a una història de Nules (Barcelona, 1977-Nules 2000)Caixa Rural de Sant Josep de Nules.
Categories Història, etnologia
Data de publicació a Nulespèdia Dijous 27 de desembre de 2018
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *