Sobre l’exposició:

Amb motiu del 8 de març de 2020, Dia internacional de la dona treballadora, la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i l’equip de Nulespèdia vam preparar una exposició a partir del material del nostre arxiu de memòria popular. En l’exposició es podien vore 20 panells corresponents a entrevistes realitzades a dones en els nostres anys de vida com a arxiu, i anava acompanyada d’un vídeo recopilatori de diferents fragments breus d’estes entrevistes. En esta publicació podeu veure el vídeo i els panells.

L’exposició és una xicoteta mostra que no pretén ser representativa de les vides de les 23 dones que hi han participat, sinó que és més aviat una aproximació als relats de les dones en la vida del poble. Amb este plec volem cridar l’atenció sobre la importància de les dones en la vida del poble, sobre la seua identitat, la seua història i els seus canvis al llarg de les dècades.

Avís

Disposeu de subtítols en l’idioma original i de traducció automàtica

Sinopsi:

Relats de dones a Nules i Mascarell és una exposició amb fragments de 20 entrevistes fetes a 23 dones per al Museu de Memòria Oral Nulespèdia, en què accedim a un món de treballs, de relacions i de solidaritats que ha estat generalment en segon pla. Els panells van acompanyats d’un vídeo de 30 minuts que recull fragments molt breus d’estes entrevistes.
Els fragments seleccionats, tant per als panells com per al vídeo, no pretenen definir a les entrevistades. S’han elegit pensant en el conjunt, en mostrar una pluralitat de vivències pròpies de les dones: des de l’experiència de la Guerra Civil i la postguerra a la vida social i familiar, de l’associacionisme al treball i a l’estudi, entre altres.

Transcripció completa:

Fina Darás-. Ma mare no, ma mare ama de casa. De xicoteta havia treballat tamé en l’almacén, però molt poquet temps perquè tenia tres germans i la única xica era ella, i m’auela estava acostumbrada a tindre crià en casa. Aixina és que naix Josefina i… s’acaba tot.

***

Soledad Felip-. Perquè mosatros del poble mo’n vam anar ahí a la Sort que dien, que és pel camí este de la mar, tot recte a la casa dels Registradors que diuen, pues una finca al costat, unes ties meues que els dien les de Montagut, ahí tenien una caseta. I ahí mo’n vam anar tots. I m’auela, la mare de ma mare, estava sordeta, i ma mare… i mosatros mo’n vam vindre, però tot a peu, perquè els dos tios meus se’ls havien endut al frente a on fóra, que no sabíem a on estaven ni sabíem res. I com m’auela estava tan sorda, pobreta, pues com venien els avions, l’aviació i bombardejava i feia tantes maleses, mo’n vam anar pel camí la Mar, m’auela i jo. I ma mare me diu: “Tu quan aneu pel camí, filla, si sents… o siga, si sents que toca… -tocava la sirena o no sé què tocava, avisava que venien els avions- fique-vos dins d’un hort”, perquè m’auela no ho sentia. Jo me duia de la maneta, m’auela me duia de la maneta les dos cara ací a la Sort. I va vindre l’aviació, i jo faig: “Uela, que ve l’aviació”, i enseguida m’auela mos vam ficar les dos baix d’un arbre en un hort, mos vam ficar allí dins. Ma mare se va quedar en casa arreplegant tot lo que va poder: matalaps al coll, ma mare pobreta des de casa ahí a la Sort. Un matalap de matrimoni, pa poder-mos gitar. Vam patir a muntó. I ahí ja vam fer cap ahí mosatros. I estàvem ahí amb a muntó famílies reunits.

Relats de dones a Nules i Mascarell

Títol Relats de dones a Nules i Mascarell
Dones entrevistades Isabel Gavaldá Miró, Fina Darás, Carmen Canós Badenes, Sol Giner, Marisol González Felip, Fina Verdú, Petra Dindinger, Sole Arnau, Teresa Rubio Viciedo, Flora Escrig, Rosa Abad, Marisol Ballester, Lola González Montolío, Encarna Coronado i Lola Rodríguez (A. Ames de Casa), Ma Balbina Puchol, Vicentica Martínez ‘la Cala’, Soledad Felip Cases, Josefina Monlleó i Josefina Roselló, Rosa Catalá i Maruja Tortes, i Mari Carmen Mora
Categories Dona, treball, escola, associacions, guerra, postguerra, cultura, feminisme, institucions, família
Organització de l’exposició

Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i Nulespèdia (Regidoria de Participació) de Nules

Equips entrevistadors Nelo Vilar i Laura Yustas; Cyrille Larpenteur i Nelo Vilar; i Carmen Ripollés i Manolo Miralles.
Edició i muntatge Laura Yustas
Data de publicació Dimarts 17 de març de 2020
Enllaç vídeo https://youtu.be/HZhWUYTzjyY
Extracte https://youtu.be/heSJUiZMnqM
Transcripció en PDF

Panells de l’exposició

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *