En esta publicació podeu consultar els vídeos del primer ‘Rodacarrers’ organitzat per l’Associació Cultural La Corretjola, una activitat inclosa en el programa de Festes Alternatives i realitzada el dia 23 d’agost de 2019. José Navarro i Josep Romero (entrevistats en relació a La Corretjola), ens acompanyen per quatre carrers d’extramurs o ‘fora poble’, una zona a la que no se sol fer molt de cas amb les propostes culturals i que ells visibilitzen amb la ruta.

La intenció de l’associació, com explica Josep durant la ruta (pot veure’s als vídeos) és anar més enllà de la Vila i anar recuperant la memòria del poble en relació a dos coses: 1. als noms dels carrers (qui són eixes persones que apareixen als noms dels carrers, qui les ha triades, quina és la seua història, etc.); y 2. la història pròpia dels carrers contada pel seu veïnat. Per això la preparació del recorregut inclou la biografia dels personatges que donen nom als carrers, però també converses amb persones majors que han viscut molt de temps en ells i comentaris de les persones que participaren a la ruta. A la pàgina web de l’associació podeu veure algunes fotografies d’este primer Rodacarrers: http://lacorretjola.blogspot.com/2019/08/fotografies-del-1r-rodacarrers.html

Mapa del recorregut

Hem reproduït el recorregut en un mapa interactiu. Per a facilitat l’orientació hem inclós el recorregut amb una línia i les parades amb números. Fent clic sobre els elements podeu veure l’adreça exacta de la parada. A continuació teniu el llistat de parades, tingueu en compte que baix de cada vídeo dedicat a un carrer estan indicades les parades que se van fer durant eixa explicació.

Parades

Carrer Mare de Déu del Carme, 44

Carrer Mare de Déu del Carme, 16

Cantó del carrer Sant Agustí i el carrer Sant Carles

 Cantó del carrer Calderón de la Barca i el carrer Sant Carles

 Carrer Sant Carles, 9

Plànols antics de la zona

Parlen de dos plànols, el primer (esquerra) de 1880 i el segon (dreta) de després de guerra.

Resum del primer plànol

Josep ens parla de la parcel·lació del barri, de les activitats econòmiques i d’altres temes. Hi ha dades curioses en l’explicació com que en eixos anys el nom de l’actual carrer del Carme era ‘carrer Molí’. En l’època hi havia cases, però sobretot eres i descampats.

Resum del segon plànol

Està fet durant els primers anys de postguerra i podem veure la destrucció que havia patit el poble. En verd trobem les cases totalment tombades, que són una gran part. Este document serveix per a situar la zona que visitem en relació a la ‘Vila’ i per a confirmar que són carrers molt recents. Formava part de l’exposició ‘Nules, 1938: un poble a foc i plom’ que arreplegàvem fa uns mesos i pot consultar-se amb detall a l’enllaç.

Recorregut

Carrer de la Mare de Déu del Carme o ‘de la Corbella’

Parades

Carrer Mare de Déu del Carme, 44

Carrer Mare de Déu del Carme, 16

.

Introducció a la ruta

Josep explica algunes de les activitats de la A.C. La Corretjola i perquè van decidir fer la ruta per ‘fora poble’. La idea del ‘rodacarrers’ inclou parlar de la gent que viu al carrer, de les seues històries i vivències; però també del sentit del seu nom.

Sobre el carrer Mare de Déu del Carme

Ens parla de la seua antiguitat, del moment en què es deia ‘carrer Molí’, de la seua situació en relació a la Vila i de molts altres temes. Josep dóna algunes dades sobre la Mare de Déu del Carme, patrona dels mariners i després parla de la història concreta d’este carrer (enllumenat, asfaltat, tendes, tradicions religioses, costums populars que donaven molta festa al carrer, cases buides en l’actualitat…). Hi ha també una xicoteta explicació sobre l’arquitectura modernista del carrer (anys 30) i d’altres posteriors.

L’explicació està acompanyada d’anècdotes de les participants, que en molts casos són de la zona.

Carrer Sant Agustí

Parada

Cantó del carrer Sant Agustí i el carrer Sant Carles

.

Sobre el Carrer Sant Agustí

Comencem al cantó del carrer Sant Agustí amb el carrer Sant Carles. Josep ens parla de Sant Agustí (naixement, influència en l’església de l’època i posterior, entre altres dades) i després continua amb la història concreta del carrer (moment de creació, dades sobre la seua grandària, etc).

Carrer Calderón de la Barca

Parada

 Cantó del carrer Calderón de la Barca i el carrer Sant Carles

.

Sobre el carrer Calderón de la Barca

Parlem de Calderón de la Barca, de la seua vida i de la seua importància en la literatura del segle d’Or espanyol. Josep comenta també que és important pensar qui dona nom als carrers: comenta el tipus de noms que se posaven durant la dictadura i que fins i tot a l’actualitat els noms de dones són molt poc freqüents. Parlem també de la placeta de l’Assumpció, zona de l’antic camp de futbol de Nules.

Carrer Sant Carles

Parada

 Carrer Sant Carles, 9

.

Sobre el carrer Sant Carles

Ens explica la història de Sant Carles Borromeo, la seua vida, influència en el cristianisme, etc. Ens parla també sobre la història del carrer, sobre els seus comerços i sobre el gran incendi que va haver cap a l’any 90. Com en la resta de carrers, era un espai de joc per a les xiquetes i els xiquets. El carrer està molt canviat, sobretot perquè ja no hi ha tanta gent vivint en ell. Continuem amb els comentaris sobre arquitectura i amb dades interessants i que afecten a tot el poble com que la gent es casava quan tenia una casa només de planta baixa i si després tenien més diners feien la primera planta, eliminant la porta antiga de fusta per col·locar una entrada de garatge. La vida al carrers ha estat molt transformada en els últims anys.

Comentaris sobre la vida i el comerç a la zona

Resum dels comentaris

Com que part del públic ha viscut molt de temps al barri ens conten un poc sobre els seus comerços: la vaqueria del carrer del Carme i la del carrer Sant Carles (a la que s’arribava per una sendeta des del carrer del Carme), entre d’altres. Hi ha també el malnom “vaquera” al poble. La presència d’animals a les cases feia que foren fonamentals alguns cultius que ara esta quasi desapareguts, com els garroferals.

Es parla d’un possible ‘rodacarrers’ futur pel carrer Sant Mateu, pel col·legi Cervantes… es comenta un poc sobre la construcció del Cervantes, la seua restauració per Regiones devastadas, etc. En algunes entrevistes, com la de Ramón Capella, s’ha parlat també de l’escola.

Rodacarrers extramurs de l’A.C. La Corretjola

Títol Rodacarrers extramurs de l’A.C. La Corretjola
Data de la ruta Divendres 23 d’agost de 2019
Dades de la ruta Organitza l’Associació Cultural La Corretjola com a part del programa de Festes Alternatives. Preparen i dirigeixen la ruta: José Navarro i Josep Romero. Explica la ruta: Josep Romero
Parts de la publicació – Mapa del recorregut
– Plànols antics de la zona
– Introducció a la ruta i carrer de la Mare de Déu del Carme o de la Corbella
– Carrer Sant Agustí
– Carrer Calderón de la Barca
– Carrer Sant Carles
– Comentaris sobre la vida i el comerç a la zona
Data de publicació Dimecres 20 de novembre de 2019
Publicació Etnograma (Laura Yustas, Nelo Vilar)
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *