Recordeu activar els subtítols auxiliars del vídeo

S’activen fent clic en el botó que es troba a la esquerra de la rodeta de configuració. Tingueu en compte que els botons de configuració apareixen una vegada s’ha fet clic en reproduir el vídeo. Quan estiguen activats apareixerà una ratlla roja baix del botó com es veu a la següent imatge:

FITXA
Títol Testimonis de la guerra civil a Nules i Mascarell
Durada 89 minuts en vídeo amb so i subtítols
Autors Laura Yustas i Nelo Vilar (Nulespèdia)
Publicació Dijous 13 de setembre de 2018
Enllaç https://youtu.be/zGSCxV7_13Q
Sinopsi Recopilació de reflexions i vivències sobre la Guerra civil de les persones entrevistades per a la Nulespèdia dividida per temes.
Estructura del vídeo (temes) IntroduccióBombardejos i refugisDestrucció i reconstruccióSubsistènciaEducació i culturaPersones desplaçadesTestimonis de persones de les AlqueriesVivències, records i reflexions;Postguerra.
Crèdits Els crèdits complets poden veure’s al final d’esta publicació i en el mateix vídeo.

Coincidint amb els 80 anys de la destrucció de Nules en la Guerra civil, i aprofitant les moltes decenes d’entrevistes que hi hem fet fins ara per recollir històries de vida, hem composat un mosaic amb testimonis de la Guerra civil a Nules i Mascarell. Un mosaic que és un relat incomplet de persones que en aquell moment eren xiquetes i xiquets.

Oferim un acompanyament molt bonic en la columna dreta d’esta publicació: el vídeo Vivències sobre els bombardejos de Nules de 1938 (2013), de Josep Romero.

Les entrevistes fetes pretenien replegar succintament les històries de vida de la gent de Nules. No es van fer pensant expressament en la Guerra civil, i tanmateix el tema era important en els testimonis de la gent que la va viure directament o indirectament. Tot i que només són fragments en unes entrevistes més amples, pensem que el resultat és un document valuós que dóna moltes pistes de com va ser la vida en aquell moment, com ho van viure les persones de a peu més enllà de les dades i de les xifres fredes que manegen els historiadors.

El document videogràfic està dividit en els apartats següents.

  • Introducció
  • Bombardejos i refugis
  • Destrucció i reconstrucció
  • Subsistència
  • Educació i cultura
  • Persones desplaçades
  • Testimonis de persones de les Alqueries
  • Vivències, records i reflexions
  • Postguerra

Voreu que hem inclòs un apartat de testimonis de les Alqueries; la raó és que al voltant de 600 persones es van refugiar en este poble veí, de vegades amb el consentiment dels seus habitants però sovint també ocupant cases d’alquerieros i alquerieres absents, refugiats (com en el cas de molts nulers) en pobles de València. És una història poc contada que va generar distints tipus de situacions, tal com es pot apreciar en els tres testimonis que presentem.

Sentim sincerament la falta de vídeo en el cas de l’entrevista a Josep Mezquita, que és a més un del millors informants sobre esta qüestió; o el problemes de so del “Grup de Mascarell”, i les deficiències de so i/o de vídeo de moltes altres. La gravació de les entrevistes en fa en condicions de so no sempre fàcils, i incloure la versió escrita ha sigut sempre una prioritat. En esta ocasió hem volgut fer un esforç i afegir subtítols a tot el document. Pensem que cal adaptar els vídeos a la gent amb diversitat auditiva, i tot i el seu cost ens pareixia necessari per acabar d’arrodonir el projecte.

Quan parlem de memòria oral hem de fer sempre algunes advertències: La memòria sempre és parcial i selectiva, es produeix des de l’actualitat deformant allò viscut. Alguns dels relats introdueixen dubtes legítims, altres inclouen dades inexactes. Açò no és un text d’història sinó de testimonis.

De vegades ens cridava l’atenció el nivell de desinformació que mostren persones que van viure el moment terrible de la Guerra. Alguna persona identificava República amb la guerra o amb el desordre que es van viure als nostres pobles en els primers mesos de la contesa. El nostre paper no és corregir a ningú, el que es diu és tan important com el que no es diu o el que s’ignora.

En este enllaç http://nulespedia.com/arxiu-item/bombardeos-de-nules/ es pot consultar una altra publicació, en este cas del 7 de abril 2017, en la que compartíem un text i una sèrie de 44 fotografies que relaten els bombardejos de juny de 1938 al poble de Nules. És un material que vam publicar pel seu interés per al poble, però que no és contingut específic de la Nulespèdia sinó que prové de la pàgina de Facebook de Nules Veritas.

A continuació us reproduïm els crèdits del vídeo, començant per les persones que han aportat el seu testimoni, a les que reiterem el nostre agraïment, per ordre d’aparició:

Luis Verdú

Josep Mezquita

Bautista Peirats

Carmen Canós

Martín Pérez

Antonio Ráfels

Fina Darás

Isabel Gabaldá

El grup de veïnes i veïns de Mascarell està integrat per:

Bautista Peirats

Felipe Sánchez Ruiz

Rosa Paula

Rosa Palmer

Concepción Peirats

Manolo Peirats

Eduardo Molina Cuesta

Les veïnes i veïns de Les Alqueries són:

Ramón López, acompanyat d’Isabel Gascó

Delfina Llorens

Mn. Salvador Ballester

Vicent Oliver

Marisol Ballester

Sol Giner

Teresa Rubio Viciedo

Carmen Villalonga Canós

En els distints equips entrevistadors van participar

Nelo Vilar

Cyrille Larpenteur

Laura Yustas

Rafael Marco

Del guió i muntatge dels testimonis s’ha fet càrrec

Laura Yustas

Tot el treball grandíssim i pacient dels subtítols pertany a

Laura Yustas

Nelo Vilar

Testimonis de la Guerra civil a Nules i Mascarell (2018)

FITXA
Títol Vivències sobre els bombardejos de Nules de 1938 (2013)
Durada 1 minut 38 segons en vídeo amb so
Autor Josep Romero
Enllaç https://www.youtube.com/watch?v=MIEPLRLNO5o&feature=youtu.be
Sinopsi «Breu resum sobre les vivències de Fernando Recatalà Valls i Mercedes Lucas Casino sobre el bombardejos de Nules de l’any 1938, especialment en juny, data on es van produir els més forts, derruint bona part dels edificis del nostre poble. Per tota aquella gent que va haver de patir l’horror i la injusticia d’una guerra».

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *