“Aproximació a la Fundació del Sindicat Agrícola de Sant Josep de Nules” és un text del cronista i acadèmic de Nules Vicent Felip Sempere, que explica el context i les raons de la fundació del Sindicat Agrícola Sant Josep, que després donaria pas a la Caixa Rural i a la Cooperativa Agrícola Sant Josep. Es va publicar en el llibre Recull per a una història de Nules (Barcelona, 1977-Nules 2000), editat per la Caixa Rural de Sant Josep de Nules l’any 2000.

Podeu accedir a ell fent clic sobre la imatge de la vora, que és la que obre el text en el llibre citat.

Sobre la Caixa Rural i la Cooperativa Agrícola podeu saber més en l’interessant entrevista a la seua Presidenta, Marisol Ballester.

En parlar de context i de raons no ens referim a una qüestió tècnica sinó a les circumstàncies econòmiques, socials i polítiques des de la segona meitat del segle XIX, la situació sempre difícil i precària dels treballadors i les treballadores i dels xicotets llauradors, les organitzacions obreres i la resposta de les forces conservadores, incloent l’església catòlica, proposant “alternatives” a les exigències igualitàries dels primers. És des d’estes “alternatives” que apareixen els “sindicats agrícoles” i totes les entitats a què donaran fruit.

El cas de Nules és paradigmàtic, intervenen totes les innovacions tecnològiques (els motors de reg, per exemple), la transformació de cultius del secà al taronger, l’aparició d’una nova classe obrera (per exemple de dones als magatzems de taronja) i el context de lluites revolucionàries per la dignitat de les treballadores i treballadors. Una història apassionant en un temps convuls, com és el segle XIX i la primera meitat del XX.

Com és habitual en el treball de Vicent Felip Sempere, el text inclou un ric apèndix documental i un altre gràfic amb nombroses fotografies dels protagonistes i d’una Nules desapareguda en el temps.

A continuació us reproduïm el xicotet Índex, i, de nou, l’“Aproximació a la Fundació del Sindicat Agrícola de Sant Josep de Nules” en format PDF.

ÍNDEX

EL NULES D’INICI DEL SEGLE XX.
La transformació del terme.
L’entorn urbà.

ANTECEDENTS.
El “Círculo Católico de Obreros” de Nules.
“La Unión Obrera de Nules”.

EL “SINDICATO AGRÍCOLA DE SAN JOSÉ DE NULES”.
La fundació.
El Reglament, la seua aprovació.
Dificultats dels inicis.

APÈNDIX DOCUMENTAL
APÈNDIX GRÀFIC

Aproximació a la Fundació del Sindicat Agrícola de Sant Josep de Nules

Autor Vicent Felip Sempere
Títol “Aproximació a la Fundació del Sindicat Agrícola de Sant Josep de Nules”. Onda, 2000
Bibliografia completa Recull per a una història de Nules (Barcelona, 1977-Nules 2000).

Caixa Rural de Sant Josep de Nules. Nules, any 2000.

Categories Història, etnologia
Data de publicació a Nulespèdia Dimecres 1 d’agost de 2018