Títol Arsenio Nebot, ‘el Fraile’
Edició Ajuntament de Nules i Aula Militar “Bermúdez de Castro”
Data de la publicació Octubre de 2005
Publicació en Nulespèdia Dilluns 7 d’agost de 2023

Entre les publicacions municipals que ens faltava digitalitzar està este llibret sense menció d’autor ni d’edició que es va publicar en 2005, fruit d’una col·laboració entre l’Ajuntament de Nules i l’Aula Militar “Bermúdez de Castro”, una associació cultural castellonenca dedicada a l’estudi i la investigació en relació amb la història militar de la nostra província.

El llibre informa de l’activitat com a guerriller d’Asensi Nebot, “el Fraile”, durant els anys de la Guerra del Francés (o Guerra de la Independència), especialment entre finals de 1811 i la fi de la guerra, en 1814. A banda del text, que també es podia llegir on-line, inclou algunes imatges que fan recomanable la seua recuperació digital.

“El Fraile” nasqué a Nules el dijous 30 de setembre de 1779. Ben jovenet va ingressar al convent de la Mare de Déu del Rosari de Vila-real. Va ser exclaustrat i en 1810 es va incorporar a les guerrilles del Maestrat, a on prompte va agafar el comandament d’una partida.

A Nules té dedicada la plaça arbrada al costat del Mercat Municipal.

La història d’Asensi Nebot després de guerra no apareix en el llibret, però està bastant ben documentada fins a 1931: exilis, conspiracions… Curiosament, un dels millors resums de tot açò es pot llegir a la Wikipèdia en anglés: Asensio Nebot.

En 1979, pels dos-cents anys del naixement d’Asensi Nebot, Vicent Felip Sempere va escriure un text intitulat «Ara fa dos-cents anys» (Noulas 127) en què es feia ressò de l’aniversari. Este text es va reproduir després al Recull per a una història de Nules (Barcelona, 1977-Nules 2000)[1], reeditat recentment.

Com a curiositat, en 2016, quan iniciàrem Nulespèdia, el cronista ens va lliurar tots els seus textos publicats per a incloure’ls en la nostra web. «Ara fa dos-cents anys» va ser el primer text seu que vam publicar.

Per a saber més sobre el tema, i entre altres textos disponibles, cal conèixer, del mateix autor, «El convent de la vila de Nules a la Guerra de la Independència»[2], redactat igualment pel segon centenari del naixement de Fra Asensi Nebot, on reprodueix íntegre el document «Relación de lo acaecido en el Convento de Padres Carmelitas de Nules durante la invasión francesa, (1811)». És una joia i val la pena conèixer-lo.

[1] Vol. 1. Nules: Caixa Rural de Sant Josep de Nules, pp. 169-171.

[2] Vicent Felip Sempere (1980), «El convent de la vila de Nules a la guerra de la Independència». B.S.C.C., Vol. LVI, pp. 372-394, Castelló. Recuperat en (2000) Recull per a una història de Nules (Barcelona, 1977-Nules 2000), [Vol. 1. Nules: Caixa Rural de Sant Josep de Nules, pp. 173-196]

Títol Arsenio Nebot, ‘el Fraile’
Edició Ajuntament de Nules i Aula Militar “Bermúdez de Castro”
Categories guerra, història
Data de la publicació Octubre de 2005
Publicació en Nulespèdia Dilluns 7 d’agost de 2023

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *