L’any 1999 es va realitzar La ClemeNules, patrimoni del nostre poble. Passat, present i futur, un documental sobre la nostra varietat de clementina més autòctona, de prop de mitja hora de durada, amb direcció, guió i producció de Carles M. González Pitarch i José M. Amiguet Esteban.

El documental es va realitzar l’any 1999 i és una meravella que conta la troballa d’esta mutació l’any 1953, el seu desenvolupament ràpid per tot el territori valencià i més enllà, i el seu valor organolèptic i comercial. Tot açò situat en el context històric i agroeconòmic des dels anys 50 fins al moment de ser gravat.

La ClemeNules, patrimoni… està articulat al voltant de 15 entrevistes a llauradors, tècnics i comerciants (el nom dels quals incloem més avall), amb nombrós material documental original i altre tret amb molta sensibilitat de diferents arxius. Un dels mèrits de la pel·lícula és mantindre el rigor habitual en este gènere sense deixar de ser atractiu en cap moment. Tampoc no és habitual tindre productes culturals de caràcter local de tan alt nivell, sense caure en la banalitat ni en el xovinisme sinó aportant dignitat tant al poble com als llauradors.

El documental es va editar de nou el 2012 amb una introducció del que era regidor de cultura en eixe moment, José Manuel Casaus, i de l’alcalde Mario A. García.

Sobre la clemenules es pot consultar l’entrevista a Josep Mezquita, que va assitir com a tallador a la troballa d’esta mutació; i també el seu relat, viu, divertit i ben documentat, sobre L’origen de la clemenules.

Vegeu i gaudiu este document preciós sobre una part tan important del nostre patrimoni com és la clemenules.

Crèdits:

La ClemeNules patrimoni del nostre poble. Passat, present i futur.

Direcció, guió i producció de Carles M. González Pitarch i José M. Amiguet Esteban.

Veu Narrador, Carles M. González Pitarch.

Imatge, Diego Serrano

Muntatge, Juan A. Villalba.

Amb la intervenció de: Vicent Lucas, llaurador; Vicent Arnau, llaurador; Antonio Martínez, llaurador; Juan Prior, llaurador; Vicent Canós, director de cooperativa; Manuel Mechó, llaurador; Andrés Navarro, exviverista; Rafael Bono, investigador del IVIA; Octavio Ramón, president Comité de Gestió; Domènech Nácher, FEPAC-ASAJA Castelló; Amparo Vallier, directora Valencia Fruits; Juan Arnal, gerent de cooperativa; Eloy Lahiguera, cap d’OCAPA Nules; José Luis España, tècnic d’OCAPA Nules; i Rogelio Iranzo, enginyer agrònom.

Agraïments, Federico Segundo, Emilio Llueca, Salvador Monmeneu, Gabriel García, Vicent Olasso, Juan Alberto Darás, Jose M. Borja, Amparo Sancho, Ángel Domínguez, Filmoteca Valenciana, Valencia Fruits, Levante Agrícola, IVIA, Museu d’Història de Nules, Arxiu de Nules, Museu de la Taronja de Borriana, TVV.

Nules, 1999

Documental La ClemeNules patrimoni del nostre poble. Passat, present i futur (1999)

Títol

La ClemeNules, patrimoni del nostre poble. Passat, present i futur

Direcció, guió i producció

Carles M. González Pitarch, José M. Amiguet Esteban.

Lloc i any de realització:

Nules, 1999

Duració:

28’11”

Categories:

Agricultura, clemenules, història

Data d’entrada:

Dilluns 19 de febrero de 2018