Hem rebut este vídeo de la festa de Sant Vicent Ferrer del dilluns 27 d’abril de 1992, la gravació més antiga que coneixem. Els 17 minuts de pel·lícula abasten des de les 9 del matí, en què es mostra el ric dosser de la imatge de Sant Vicent, fins a les 11:37. Es fa tot el seguiment de la cercavila, amb la concentració dels animals a la plaça Major i tota la volta pel poble.

La festa de Sant Vicent, dita també la festa dels fadrins, l’organitzaven anualment tres clavaris voluntaris: portaven un predicador, repartien atxes, duien els aparells ornamentats de les cavalleries des de Massanassa i convidaven al poble a pastes i beguda. El relat de com es feia la festa antigament es pot trobar al text de Vicent Felip Sempere «Notes sobre etnografia religiosa de la vila de Nules» (p. 82), publicat en quatre números del butlletí Noulas en 1978 i inclòs al primer volum del Recull per a una història de Nules (Caixa Rural de Nules, 2000, pp. 69-133). Com la festa resultava costosa econòmicament, més avant van passar a organitzar-la els bars, i finalment, la quinta de 1961 va iniciar la tradició de que es feren càrrec les successives quintes. En 1992 va ser la de 1967 —com es pot apreciar en els mocadors que porta bona part dels participants.

La gravació mostra persones, penyes i colles d’amics i amigues que desfilen amb cavalls, en munta o en carros de diferents tipus. Es pot destacar la quantitat de confetis que cobreixen els carrers, el repartiment de caramels, les xarangues, les exhibicions dels cavallistes, i encara, en algunes ocasions, les tradicionals mantes i aparells ornamentats de Massanassa entre altres més convencionals. I per suposat, la “rodà de la foguera” al carrer Sant Vicent. Ací deixem algunes captures:

En el moment de la publicació d’este vídeo, ja fa trenta-dos anys d’aquella festa, i dona goig reconèixer-nos tan joves. Mentrestant, Sant Vicent continua reinventant-se i mantenint el seu caràcter popular.

Agraïment als donants que compartisquen esta troballa, i animem a qui conserve fotos o pel·lícules antigues a compartir-les des d’ací amb el poble de Nules.

A Nulespèdia es pot trobar un muntatge de TV Nules construït amb imatges de les festes de Sant Bartomeu i les festes de la Soledat de 1994. També vam publicar l’Arxiu Plana Visió (TV) – Nules [1995-2009, 2023], que inclou 235 vídeos de temàtiques i durades molt diverses —de 47 segons a 2 hores i 25 minuts—.

Títol Vídeo de les festes de Sant Vicent, 1992 
Autor Sense dades d’autoria
Data de gravació Dilluns 27 d’abril de 1992
Publicació en Nulespèdia Divendres 3 de maig de 2024

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *