Bibliografia José Emilio Giner Hernández (2009), Estudi del patrimoni etnològic de caràcter agrícola. E.A.E – Informe de sostenibilitat ambiental, Pla General de Nules. Ajuntament de Nules.
Font https://docplayer.es/43641181-Plan-general-de-nules.html
Data de la publicació Dijous 30 de desembre de 2021

En 2009, el Pla General de Nules, en el seu E.A.E – Informe de sostenibilitat ambiental, incloïa l’Estudi del patrimoni etnològic de caràcter agrícola. És un document breu, de només 20 pàgines, redactat per José Emilio Giner Hernández (Urbemed Ingeniería y Paisaje, S.L.), que inclou una relació molt breu d’elements mobles i immobles. Breu donada la riquesa arquitectònica, paisatgística, agronòmica o etnològica del nostre poble. Sovint, l’aparició d’un element al catàleg es limita al seu nom i a una fotografia. Tot i això, és un primer pas, i, tot i que ja estava accessible en Internet (Plan general de Nules), pensem que cal que estiga també en l’arxiu de Nulespèdia per a poder ser localitzat amb el sistema de búsqueda per paraules o per temàtiques.

Per a que vos feu una idea aproximada, ací reproduïm el seu índex:

1. Antecedentes
2. Consideraciones generales
3. Consideraciones particulares
4. Elementos etnológicos catalogados

4.1. Bienes inmuebles

4.1.1. Partidor Nules-Mascarell
4.1.2. Sistema de regadío “el Semenat”
4.1.3. Camino de la Raya de Nules
4.1.4. Motor de Sant Jaume
4.1.5. Alquería Fantaló
4.1.6. Alquería Tancat del Montagut
4.1.7. Motor de Bocanegra
4.1.8. Motor de la Soledad
4.1.9. Partidor i tajamar, horta de Mascarell
4.1.10. Vila Soledad

4.2. Bienes muebles

5. Elementos etnológicos no catalogados

5.1. Bienes inmuebles

5.2. Bienes inmateriales

Per a entendre de què es tracta direm que el Pla General de Nules establia una sèrie de criteris ambientals a tindre en compte per a l’Avaluació ambiental estratègica. Este document proposa el contingut, mètodes i criteris d’avaluació a efecte de determinar els elements etnològics de caràcter agrícola definitoris de la història de Nules.

El patrimoni etnològic —diu l’Informe en les seues Consideracions generals— ha d’abastar tots aquells elements culturals materials i immaterials dotats d’una especial significació sociocultural, resultat d’una sèrie de sabers, tècniques, adaptació al medi físic, etc., que han sigut adoptades per la població i les han fet quotidianes a través del desenvolupament d’un sistema econòmic i un mode de vida. És a dir, es tracta d’elements singulars, propis i definitoris.

Es dóna especial importància al sistema de reg: sèquies, partidors i motors, però també a alqueries i camins, i als patrimoni moble recollit al Museu d’Història de Nules (ferramentes de treball, etc.). Fa també una proposta de protecció sobre elements no catalogats, de tipus material i immaterial. El resultat és fruit d’un treball de camp dedicat a la documentació fotogràfica i la identificació tipològica dels béns detectats. Igualment es recolliren els elements etnològics de caràcter o ús agrícola que apareixen inventariats per la Conselleria de Cultura i Esport. En total inclou 36 fotografies i dos gràfics.

*

El patrimoni etnològic agrícola al Pla General (2009)

Bibliografia José Emilio Giner Hernández (2009), Estudi del patrimoni etnològic de caràcter agrícola. E.A.E – Informe de sostenibilitat ambiental, Pla General de Nules. Ajuntament de Nules.
Font https://docplayer.es/43641181-Plan-general-de-nules.html
Data de la publicació Dijous 30 de desembre de 2021

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *