Amb José Gavara Bruno, “Pepe Galí”, vam estar veient fotos de diferents temàtiques, que molt amablement ens va deixar escanejar per a posar-les accessibles a la gent de Nules. Ací reproduïm 19 imatges a propòsit de la benedicció de la nova Imatge de Sant Cristòfol en 1959, 4 del 50 aniversari d’aquella festa, i 3 de la festa de Sant Vicent de 1957 ó 58. Una col·lecció d’altíssim nivell documental i estètic, fruit en la major part del bon fer de Martín Pérez, “Foto Pérez”.

Contingut

Benedicció de la imatge de Sant Cristòfol, 1959

Els padrins en la missa
Benedicció
Desfile

Sant Cristòfol a la Mar, en l’actualitat

Festa de Sant Vicent 1957/58

Benedicció de la imatge de Sant Cristòfol, 1959

En 1954 va començar la festa de Sant Cristòfol a iniciativa de Pepe Gavara pare i la seua dona, Primitiva Bruno, tal com es conta en l’entrevista a Pepe Gavara fill. En 1959 es va fer una nova imatge que van apadrinar Pepe i Primitiva; a continuació es pot vore l’estampa feta per a l’ocasió i un grup preciós de fotografies d’aquella festa, realitzades per Martín Pérez, “Foto Pérez” amb el seu rigor i qualitat habitual.

Anvers i revers de l’estampa de Sant Cristòfol repartida en ocasió de la benedicció de la nova imatge de Sant Cristòfol el divendres 10 de juliol de 1959.

Els padrins en la missa

Primitiva Bruno i José Gavara, padrins de la nova imatge de Sant Cristòfol, beneïda el dia de la festa, el divendres 10 de juliol de 1959. La missa es va celebrar al Convent de la Sagrada Família (o dels Carmelites Descalços) que feia les funcions d’església del poble perquè la nova arxiprestal de Sant Bartomeu i Sant Jaume encara no estava acabada. Foto Pérez, amb menció a l’autor segellada darrere en esta i la resta de les fotografies.

*****

En esta segona imatge veiem amb més detall als padrins, davant dels seus reclinatoris, i a la resta dels fidels. Les dones porten un vel sobre el cap i seuen sobre catrets (els bancs es reservaven per als hòmens).

*****

Una visió de l’altar major, amb la nova imatge del sant davant dels seus padrins. A més de la imatge i la missa, és probable que José i Primitiva pagaren també les flors i els ciris.

*****

Detall de la imatge de Sant Cristòfol sobre la seua peanya. La representació iconogràfica de Sant Cristòfol mostra a un gegant amb el Jesuset al muscle, sovint recolzant-se en una palmera, amb vestimenta tosca i curta.

Benedicció

Enfront del Convent, els vehicles que havien de ser beneïts (un tractor, motos, cotxes i alguns camionets) es disposen disciplinadament a una vora de l’avinguda de Millars, aleshores “de Galícia”. Es pot vore que acaba de ploure. En un cartell al primer balcó podem llegir: «TALLER VENTA D BICICLETAS A. GONZALES»; es tracta del popular taller de bicicletes d’Agustino. Hi ha un altre cartell que no llegim al tercer balcó, i un altaveu al quart.

*****

En esta imatge ja veiem moviment: els motoristes s’han arrimat als seus vehicles i a la vora del Convent hi ha molta expectació sobre la benedicció; en primera fila estan els hòmens i darrere, a l’altra banda del tancat, les dones. El capellà de la dreta és mossén Melchor Boix Fibla, artífex de tota l’estructura de la festa.

*****

En plena benedicció dels vehicles; ací es veu com els pengen els banderins al farols de les motos. Mn. Melchor, amb vestidures litúrgiques, capa i bonet, esgrimix l’hisop amb què arruixarà l’aigua beneïda sobre els vehicles a motor. En la imatge veiem a Arturo Palau sobre una Lube, una moto que va ser molt popular a tota Espanya fins al punt que arribà a anomenar-se “la moto del poble”. La tira d’hòmens mudats que véiem a la dreta ja ha desaparegut, potser camí dels seus vehicles, i ara ocupen la posició dones, xiquetes i xiquets. La ressemblança amb la festa de Sant Antoni Abad, amb benedicció i cercavila, és evident.

*****

Les motos van ocupant posicions, se’ls col·loquen els banderins i es beneïxen. Reconeixem les motos Guzzi, que van ser molt populars en ixos anys, i que per un preu assequible permetien als treballadors abandonar mitjans de transport més lents i pesats, com la bicicleta. A les fotos també vorem motos Vespa i Lambretta, i altres models que no reconeixem. A l’esquerra de la imatge es veu la boira causada pels fums de les motocicletes.

Desfile

Preparant el desfile davant de l’antic ajuntament. Tal com anunciava mossèn Melchor Boix a la família Gavara Bruno, en un camió sense baranes anaven la parella de padrins de la imatge de Sant Cristòfol i darrere els tres capellans del poble. Hi havia, a més, tres acòlics. El camió anava molt adornat, pareix que amb fulles de baladre i altres flors, i el santcristòfol estava enganxat damunt de la cabina. La jerarquia en la dignitat dels ocupants del camió s’escenifica en la seua posició i en la qualitat dels seients: els padrins i els escolanets van davant i en cadiretes de fusta, i el clergat darrere i en sillonets entapissats.

*****

En esta imatge ja els veiem preparats per a eixir, asseguts en les cadires i els sillonets.

*****

El camió que porta al sant passa pel carrer Major, adoquinat, escoltat per motos, cotxes i camions. El camió portador va ser dels primers que van arribar a Nules construït per l’Empresa Nacional de Autocamiones SA (ENASA), que desenvolupava la firma comercial Pegaso sense competència privada. Portava el volant a la dreta per facilitar la visibilitat de la cuneta, perquè els camions tenien prohibit adelantar. A diferència de la resta de camionets que vorem en les fotos, ja no portava el motor davant sinó baix de la cabina. Este en concret es va matricular en 1958, mesos abans d’estes imatges.

*****

Una molt bona imatge de les dignitats sobre el camió, fruit del bon treball de Martín Pérez que s’havia avançat per pujar-se’n a un balcó. Davant els dos padrins, Pepe i Primitiva; darrere dos escolanets asseguts en cadira i un altre més xicotet en terra (amb el poalet i l’hisop), i finalment els tres capellans revestits, al mig mossén Melchor, l’arxiprest, amb capa, escenificant també en açò la jerarquia. Davant i darrere van les motos, de vegades amb algun amic, alguna xica o algun xiquet. Les xiques, com veiem darrere de tots, muntaven de costat.

*****

El camió de nou, amb els padrins de la Imatge mirant a càmera. Estan rodant per la plaça Major, darrere veiem la façana neoclàssica de l’antic ajuntament.

*****

Una altra perspectiva de la posició anterior, davant de l’església que encara estava en construcció.

*****

Una vista per darrere del camió, darrere del qual veiem també una moto sense matricular (d’exposició?). L’altra moto de la dreta es va matricular en 1958, eren anys en què les motos regnaven sobre qualsevol altre mitjà de transport, abans de l’arribada massiva d’automòbils.

*****

El desfile d’almenys huit camions passa per davant de l’antiga Càmera Agrària i el Jardí botànic, que ja lluïa el seu arbrat. El camionet de davant està matriculat en 1953, els de darrere pareixen més antics. Enfront de la Càmera Agrària, fent cantó amb el carrer Colón, veiem encara el Jardí del Carnisser.

*****

Al final del desfile, motos, cotxes i camionets passen per la plaça Major, que encara té l’església en construcció. Creiem reconèixer Guzzis, Vespes, Lambretes, Lubes i alguna moto de més cilindrada, que deixen darrere una fumeguera. A l’esquerra hi ha un entarimat ple de xiquets. Per suposat ningú porta casco ni roba específica de motorista, a més porten xiquets davant o darrere, a altres xics o a xiques de costaet. I es veu gent dreta en la caixa dels camions.

*****

Un xicotet moviment en el trànsit de la plaça, ja en el remat del desfile.

Sant Cristòfol a la Mar, en l’actualitat

En 2009 es va celebrar el 50 aniversari de la benedicció i es va imprimir una nova estampa commemorativa:

Anvers i revers de l’estampa pel 50 aniversari de la Benedicció de la Imatge de Sant Cristòfol. Si l’anterior era un obsequi del padrins, en este cas es fa càrrec la Caixa Rural de Nules. Diumenge 19 de juliol de 2009.

*****

Darrere, escrit a mà, diu: «Fiesta de San Cristóbal, Bendición de los vehículos año 2009 en las playas Nules y celebración del 50 aniversario de la Bendición del Santo». A la punta de l’esquerra veiem a l’alcalde d’aquell moment, Mario García, i al mig a Pepe Gavara, organitzador de la festa, i al retor, Esteban Badenes, preparat per arruixar un cotxe amb aigua beneïda. Fotos sense menció d’autoria.


Festa de Sant Vicent (sobre 1957-58)

Els joves feien promeses a l’hora d’anar a la mili; per exemple: si tornaven bé feien la festa de Sant Vicent. En esta ocasió els clavaris van ser Pepe Gavara i els germans Tomàs i Pepe Lafuente, que portaren un predicador, repartiren atxes, dugueren els aparells ornamentats de les cavalleries des de Massanassa o convidaren a pastes i beguda. Com la festa resultava costosa econòmicament, més avant van passar a organitzar-la els bars, i finalment les quintes. Estes també són fotos de Martín Pérez, amb enquadres tan perfectes com elegants i oportuns.

Ací veiem als tres clavaris d’esta ocasió, els germans Tomàs i Pepe Lafuente i Pepe Gavara. Porten sacs amb confetis i caramels per als nombrosos xiquets i adults que els acompanyen. Els cavalls van ostentosament ornamentats amb aparells que venien del poble de Massanassa, tal com es pot llegir sobre ells.

*****

Una fotografia preciosa amb Pepe a cavall, carregat de saquets. Al costat del cavall es pot llegir clarament “MASANASA”.

*****

Repartint caramels a grans i menuts.

*

Col·lecció de Pepe Gavara: Festes de Sant Cristòfol i de Sant Vicent

Donant-informant José Gavara Bruno, «Pepe Galí»
Data de la publicació Dijous 31 de març de 2022

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *